Ugrás a tartalomra

Megkoszorúzták Lázár Vilmos emléktábláját Nagybecskereken

2018.10.05
15:38
2018.10.05
18:55
Forrás
Pannon RTV
Az Emmanuel kamarakórus hangversenyével és Lázár Vilmos emléktáblájának a megkoszorúzásával emlékeztek a Szabadságharc és Forradalom hőseire tegnap este a nagybecskereki székesegyházban.

Két aradi vértanúnak, Kiss Ernőnek és Lázár Vilmosnak is a sorsa Nagybecskerekhez kötődik. Évtizedeken keresztül azonban csak Kiss Ernő eleméri nyughelyén voltak megemlékezések. Lázár Vilmos örmény származású, Nagybecskereken született, Temesváron élt és az aradi Emlékoszlop kriptájában nyugszik. Emlékét 2005. óta a nagybecskereki székesegyházban emléktábla őrzi, melyet Várady József és neje Czikajló Ágnes állíttattak. Az emléktábla elhelyezésének az ötlete az aradi vértanú leszármazottjának, Lázár Vilmos fogathajtó világbajnoknak a nagybecskereki látogatásakor született meg.

Várady József, Nagybecskerek: „Kellemetlen helyzetbe kerültem olyan vonatkozásban, hogy megkérdezte, na, most azért nézzük meg azt az utcát, amelyik Lázár Vilmosról van elnevezve. Vagy egy táblát, vagy egy szobrot. És itt a templomban Huzsvár püspök úrral álltunk, és én akkor egy könnyelmű kijelentést tettem, hogy egy éven belül lesz tábla. Azt nem tudtam, hogy hol. Aztán később, egyeztetve a püspök úrral, azt mondta, hogy minden valószínűség szerint Lázár Vilmos ennél a keresztkútnál lett keresztelve. Akkor helyezzük el ezt a táblát ennél a keresztkútnál. Mi tényleg egy éven belül ezt a táblát fölállítottuk.”

Lázár Vilmos
Nagybecskerek
Várady József
aradi vértanúk

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.