Ugrás a tartalomra

Megnyílt a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

2018.04.20
08:05
Forrás
MTI, Pannon RTV
Megnyílt a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, melynek idei díszvendége Szerbia.

Vladan Vukosavljević, Szerbia művelődési és tájékoztatási minisztere a megnyitón kiemelte: a könyvfesztiválnak köszönhetően a szerb kultúra és irodalom szimbolikusan visszatérhet Budapestre, ahol a 19. század első felében az első modern szerb kulturális intézmények megalakultak. A miniszter példaként említette az 1826-ban Pesten alapított, és ma Újvidéken működő Matica Srpskát, amely a díszvendégként bemutatkozó Szerbia programsorozatát valósítja meg a fesztiválon. A Matica Srpska által koordinált bemutatkozások jelentős részét a Forum könyvkiadó valósítja meg - tudtuk meg Virág Gábortól, a kiadó igazgatójától. A háromnapos rendezvény ideje alatt több mint félszáz író és moderátor vesz részt a Forum által szervezett könyvbemutatókon. A programmal a kiadó továbbra is erősíteni szeretné a szerb és a magyar irodalom között megvalósított közvetítő szerepét - tette hozzá az igazgató.

Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál
Budapest
Vladan Vukosavljević

Most

17:18, Frissítve: 17:26

Az éghajlatváltozás a méztermelésre is kihatással van

Az enyhe téli időjárás és az éghajlat változása a méhészeket is nehéz helyzetbe hozza. A méhészek elmondása szerint idén szokatlanul korán virágzásnak indult a repce és az akác, aminek hatására a méhek is idő előtt megkezdték munkájukat.
16:04

421 hete az élen

Novak Đoković a 421. hetet kezdte meg az ATP-lista élén. A világ legjobb teniszezőjének jelenleg 10.035 pontja van, ezzel pedig tovább növelte előnyét az olasz Jannik Sinnerrel szemben.
14:16, Frissítve: 16:40

120 éves lenne a Zorka Vegyiművek

120 éve alakult meg Szabadkán a Clotild, illetve a Zorka Vegyiművek. Az egykori Jugoszlávia legnagyobb műtrágyagyára fénykorában több mint 2100 munkást alkalmazott.

Népszerű

Új életre kelhet a Fidelinka

Beruházás a régió egyik legismertebb malomipari vállalatába - egyebek mellett ezzel a témával foglalkozott a Közügyek.