Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Megnyílt a Dúrmoló Tóthfaluban

2019-01-04
21:20
Forrás
Pannon RTV
Az ötnapos táborba csaknem 60 gyerek és népzenekedvelő fiatal érkezett. Hangszeres és énekes képzésen vehetnek részt, külföldi és szerbiai oktatók jóvoltából.

Megnyílt a II. Dúrmoló Téli Népzenei Tábor Tóthfaluban. Közös barátkozással, ismerkedéssel kezdődött a tóthfalusi téli népzenei tábor, ahol mindenki megmutathatta saját tehetségét. A magyarkanizsai Pozder Damjan elsősorban a citeratudását szeretné fejleszteni a táborban. „Már két éve citerázok, és azért jöttem el a táborba, mert a mi csoportunkban kevésszer van próba, és ezért ezt egy kicsit most kárpótolom. A vajdasági népdalokat nagyon szeretem, meg a különböző magyar népdalokat.”

 

A napi nyolc órás oktatás által a résztvevők fejleszthetik még hegedű- és brácsa-, vagy éppen énekes tudásukat. Elismert népdalénekesek és zenészek a tanítóik. A nagybőgős csoport csókai és ördöngősfüzesi kísérő dallamokat tanul a táborban. Dvorácskó Szebasztián, nagybőgőoktató: „Nagyjából nyolc óra hossza effektív zenélés van az egészben, úgyhogy igazából, ha a gyerekek benne vannak, és tudnak, és tudunk velük úgy haladni, ahogy mi azt elképzeljük, akkor ez egy igen komoly repertoárhoz ad nekik lehetőséget, hogy megtanulják.”

Juhász Gyula, a tábor szervezője szerint a rendezvénynek elsősorban a vajdasági népzenei utánpótlás kinevelése a fő célja, a folyamatos tanulás mellett. „Év közben ki-ki a maga csoportjában, a maga egyesületében tevékenykedik, készülnek különböző fellépésekre, versenyekre, de a téli szünetben is kell egy ilyen hely, ahol tovább tudnak újat tanulni, és más gyerekekkel hasonló érdeklődési körből megismerkedni, barátkozni és tanulni az oktatóktól.”

A tábor a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza vajdasági hálózata szervezésében valósult meg.

 

Dúrmoló
tábor
népzene
Magyarkanizsa

Most

Népszerű

Párját ritkító menyegző volt Palicson

Vidékünkön ma már ritkaságszámba megy az ősi zsidó hagyomány szerinti esküvő. Ezért is volt látványos és párját ritkító a pénteken Palicson megtartott menyegző.

Halálos baleset Ásotthalomnál

Halálos autóbaleset történt Ásotthalom közelében ma hajnalban, az 55-ös főúton - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.