Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Megnyílt a Dúrmoló Tóthfaluban

2019-01-04
21:20
Forrás
Pannon RTV
Az ötnapos táborba csaknem 60 gyerek és népzenekedvelő fiatal érkezett. Hangszeres és énekes képzésen vehetnek részt, külföldi és szerbiai oktatók jóvoltából.

Megnyílt a II. Dúrmoló Téli Népzenei Tábor Tóthfaluban. Közös barátkozással, ismerkedéssel kezdődött a tóthfalusi téli népzenei tábor, ahol mindenki megmutathatta saját tehetségét. A magyarkanizsai Pozder Damjan elsősorban a citeratudását szeretné fejleszteni a táborban. „Már két éve citerázok, és azért jöttem el a táborba, mert a mi csoportunkban kevésszer van próba, és ezért ezt egy kicsit most kárpótolom. A vajdasági népdalokat nagyon szeretem, meg a különböző magyar népdalokat.”

 

A napi nyolc órás oktatás által a résztvevők fejleszthetik még hegedű- és brácsa-, vagy éppen énekes tudásukat. Elismert népdalénekesek és zenészek a tanítóik. A nagybőgős csoport csókai és ördöngősfüzesi kísérő dallamokat tanul a táborban. Dvorácskó Szebasztián, nagybőgőoktató: „Nagyjából nyolc óra hossza effektív zenélés van az egészben, úgyhogy igazából, ha a gyerekek benne vannak, és tudnak, és tudunk velük úgy haladni, ahogy mi azt elképzeljük, akkor ez egy igen komoly repertoárhoz ad nekik lehetőséget, hogy megtanulják.”

Juhász Gyula, a tábor szervezője szerint a rendezvénynek elsősorban a vajdasági népzenei utánpótlás kinevelése a fő célja, a folyamatos tanulás mellett. „Év közben ki-ki a maga csoportjában, a maga egyesületében tevékenykedik, készülnek különböző fellépésekre, versenyekre, de a téli szünetben is kell egy ilyen hely, ahol tovább tudnak újat tanulni, és más gyerekekkel hasonló érdeklődési körből megismerkedni, barátkozni és tanulni az oktatóktól.”

A tábor a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza vajdasági hálózata szervezésében valósult meg.

 

Dúrmoló
tábor
népzene
Magyarkanizsa

Most

Népszerű

Bombarobbanás történt Topolyán

Csütörtök éjjel fél tizenegy körül a Ljubljanai utca 16-os szám alatt, B. L. otthona előtt robbant a bomba egy magyar rendszámtáblás autó alatt – adta hírül egy helyi (mojabackatopola.rs) hírportál.
Mentőautó

Holtan találtak egy 15 éves fiút Topolyán

A topolyai Bartók Béla utca egyik házában ma a reggel holtan találták a 15 éves O. A. -t. A kiskorú holttestét állítólag barátjának a dédanyja találta meg az ágyban.