Ugrás a tartalomra

Megnyílt a Szlovák Etno Ház Bajsán

2022.06.19
14:59
2022.06.19
17:00
Forrás
Pannon RTV
Ünnepi kultúrműsor, szlovák néptánc és népi ének keretében megnyitott a Szlovák Etno Ház Bajsán. A Topolya községhez tartozó településen több mint háromszáz éve élnek együtt békességben magyarok, szerbek és szlovákok - hangzott el a megnyitón.

Fonószék, kredenc, a kis asztalon petróleumlámpa és a jellegzetes kék hímzett terítő, néhány csak a tárgyak közül, amelyeket megtalálhatunk a bajsai tájházban.

Vince Verona, Bajsa:
„ Ez nagyon sokat jelent, hogy a szlovákok megmaradtak, mivel kisebbségben vannak, és nagyon kevés szlovák van.
- Ön járt már bent a házban, hogy tetszik?
- Igen nagyon szép, amikor csinálták, akkor többször áthívtak, amikor festették, majd meglátják, hogy nagyon szép.”

Az etno háznak úgy kell kinéznie, mintha a ház asszonya éppen most ment volna ki, és bármelyik pillanatban, ha bejön, folytatja tovább a napi teendők sorát - mondta dr. Tóth Isaszegi Sándor, aki annak idején a házban cseperedett fel.

Dr. Tóth Isaszegi Sándor, a Szlovák Matica bajsai kirendeltségének alelnöke: „A családi ház, ahol most vagyunk, azt a nagymamámék vették 1948-ban, ez 2003-tól részben úgy funkcionált, mint egy szlovák etno szoba, mert a bajsai etno az két házzal rendelkezik, az egyikben megvan a magyar és a szerb kiállítás, itt pedig szlovák eddig elrendezve, utána pedig 2016-ban kaptam erre a felújításra pénzt, és ezt itt gyönyörűen megcsináltuk.”

A tájház hatalmas érték, ugyanis maradandót ad a jövő generációinak - emelte ki Tatjana Vujačić, a Szlovák Nemzeti Tanács alelnöke.

„Ezzel tulajdonképpen megőrizzük és fenntartjuk őseink hagyományait, kultúráját, általa pedig megtanítjuk utódainknak, hogy milyen értékes és mekkora erőfeszítést fektettek abba, hogy Vajdaságban és Szerbiában kisebb közösségként és nemzeti kisebbségként is megmaradjunk.”

A tájház a tárgyi hagyaték bemutatása mellett karöltve a település magyar és szerb tájházával a jövőben táborok, kézműves foglalkozások és népi szokások bemutatásának is színhelye lesz.

Szlovák Etno Ház
szlovák
Bajsa
Topolya

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.