Ugrás a tartalomra

Megnyitott a 26. Nemzetközi könyvvásár Újvidéken

2020.03.03
16:20
2024.03.19
08:50
Forrás
Pannon RTV
Vele egy időben és helyen, az Újvidéki Vásár Master központjában tartják a 25. Art Expo nemzetközi művészeti kiállítást. Március 4-én és 5-én lesz oktatási vásár is. A belépés díjtalan.

A könyvvásáron írók, kritikusok, sőt az irodalmat népszerűsítő programok is bemutatkoznak. A cél, hogy az olvasóközönséghez közelebb hozzák az alkotókat és az alkotásokat. Marijana Nikolić, Újvidéki Városi Könyvtár: „A látogatóknak itt alkalmuk nyílik a helyszínen könyvet vásárolni, hogy nem hivatalos és formális körülmények között találkozzanak a kultúrával. Itt vannak képkiállítások valamint antik tárgyak is, mindez a könyvekkel együtt egy kulturális egészet alkot.”

A kiállításon átadták az Újvidéki Vásár Laza Kostić irodalmi díját is. Az idei kitüntetett Miloš Latinović, aki az Etape noći című művéért érdemelte ki az elismerést. Miloš Latinović, Laza Kostić-díjas szerző: „Itt, a vásáron is kutattuk Laza Kostić munkásságát, kerestük az ihletet, felhasználtuk a verseit saját alkotásaink valamelyikében. Ez alkalomból elmondhatom, hogy Laza Kostić két vagy három regényemben is irodalmi karakterré vált, ezáltal ez a kör a szerzővel bizonyos értelemben, legalábbis az én esetemben, bezárult.”

A szerb nyelvű kiadványokon kívül a vajdasági nemzeti kisebbségek nyelvein is megtalálhatók könyvek a vásáron. Sőt még külföldről is érkeztek kiadók. A Forum Könyvkiadó Intézet hivatalosan péntektől lesz jelen az újvidéki könyvvásáron. 

Slobodan Cvetković, vezérigazgató, Újvidéki Vásár: „Tekintettel arra, hogy Vajdaságban 27 nemzet kultúrája fonódik össze, a nemzeti kisebbségek nyelvein is támogatjuk a kiadói tevékenységet. Az Irodalmi hidak elnevezésű programon keresztül erősítjük az együttműködést más országokkal is, az idén Hollandiával, Szlovákiával és Bulgáriával.”

A kiállítás március 3-tól 9-ig látogatható, reggel 10-től este 7-ig. Március 4-én és 5-én tartják az oktatási vásárt is. A belépés a rendezvényekre díjtalan.

Nemzetközi Könyvvásár
Újvidék
művészeti kiállítás
Art Expo

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.