Ugrás a tartalomra

Megnyitotta kapuit a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál Szabadkán

2022.09.19
15:18
2022.09.19
17:26
Forrás
Pannon RTV
A hat napon át tartó rendezvény versenyprogramjában magyar, olasz, francia, spanyol, indonéz és görög előadások váltják majd egymást 10, 12 és 17 órai kezdettel. A belépés díjtalan.

29. alkalommal is átadták a Kis herceg-életműdíjat a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál ünnepi megnyitóján a Szabadkai Gyermekszínházban. Idén Marijana Petrovićnak a belgrádi Duško Radović gyermekszínház színészének és dramaturgjának, valamint Viktor Šrajman orosz-izraeli rendezőnek ítélték oda a rangos nemzetközi elismerést.

Tizenegy ország tizennégy előadását láthatja a közönség a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál hat napja alatt. Az előadásokra hagyományosan szinte minden szabadkai általános iskolából és óvodákból érkeznek szervezetten a gyerekek.

A versenyprogram hétfő déli előadására a szabadkai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolából 35 elsős és másodikos diák érkezett.

Némedi Retek Zsuzsanna, osztálytanító: "Fontos, hogy már kisgyermek korban megismerjék a saját és a más népek kultúráját. Hogyan viselkedünk a színházban, és nem utolsó sorban maga az élmény, a színházi élmény nagyon fontos a gyermekek számára. A képzeletviláguk, hogy fejlődjön, gazdagodjon, színesedjen a szókincsük."

Hangok és zene segítségével igyekeztek átadni a gyerekeknek a Mol tündér álma című darab szerzői az álmokért és a barátságért való küzdelem fontosságát. A zenére épülő előadás zeneszerzője Zádori Szilárd, aki egyben az előadás bábszínésze is. Dióhéjban elmesélte az előadás történetét.

"Egy padláson játszódik az egész történet, ahol megismerkedhetünk Mol tündérrel, aki egy moly lepke és az a legnagyobb problémája, hogy bár tündér és vannak szárnyai mégsem tud repülni. De meg akar tanulni, egy nagyon kreatív tündér, nem adja fel, hanem szétnéz a padláson és összeszerel mindenféle dolgot, amit talál a padláson. E közben találkozik Dúrral, a kis kukaccal, akivel együtt oldják meg ezt a problémát."

Nem először szerepel a 65 éves egri Harlekin Bábszínház előadásaival a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztiválon. A Tündérszép Ilona után idén a Mol tündér álma című darabbal mérettetnek meg a verseny jellegű fesztiválon.

Szűcs Réka, rendező: "Számunkra ez egy nagyon fontos kihívás és megmérettetés és nagyon szeretjük az itteni és meghívott előadásokat is látni. Ilyenkor jó, hogy nemzetközi szinten is lehet látni más előadást is. Szóval mindig nagyon várjuk és nagy-nagy örömmel jövünk ide, mert ez egy fantasztikus fesztivál."

A szervezők a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál keretén belül kísérőprogramokkal is készültek: könyvbemutatók, kiállítások lesznek a Szabadegyetemen és a Danilo Kiš Alapítvány termeiben, illetve műhelymunkákban és tudományos, nemzetközi fórumon is részt vehetnek az érdeklődők.

Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál
megnyitó
előadás

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.