Ugrás a tartalomra

Megnyitották a 26. Palicsi Filmfesztivált

2019.07.21
08:26
2024.03.19
08:47
Forrás
Pannon RTV
Pedro Almodóvar legújabb filmjével, a Fájdalom és dicsőség című spanyol drámával szombat este megnyitották a 26. Palicsi Filmfesztivált.

Sikeresen elstartolt szombat este a 26. palicsi Európai Filmek Nemzetközi Fesztiválja. Míg az előző években nézőhiánnyal küszködtek a szervezők az európai filmek seregszemléjén, addig idén a Szabadtéri Színpad nézőtere roskadásig megtelt. Több mint 1500 filmrajongó zsúfolódott a padokon és a lépcsőkön az ünnepi megnyitóra és az első film vetítésre. A szervezőkhöz az idő is kegyes volt idén: a kellemes nyári estében, szúnyogirtókkal felszerelve a közönség önfeledten gyönyörködhetett Pedro Almodóvar, a cannes-i fesztiválon is díjazott spanyol rendező filmdrámájában: a Fájdalom és dicsőség című legújabb alkotásában. Minden bizonnyal a főszereplőt alakító, Cannesban ezért a szerepért díjazott Antonio Banderas és a rendező neve vonzotta a Szabadtéri Színpadra a közönséget a versenyen kívül bemutatott nyitófilmre.

Több mint 25 ezer filmkedvelő látogatására számítanak idén a 26-ik palicsi Európai Filmek Nemzetközi Fesztiválján, amelyen 130 játék-, rövid-, és dokumentumfilm, 15 kategóriában felsorakozó alkotás közül szemezhetnek a filmrajongók. A szombat esti ünnepélyes megnyitóra is már óriási volt az érdeklődés. Szeles Attila az olasz filmeket szereti a legjobban, de a magyar alkotásokat sem hagyja ki. „Olyan filmeket láthatunk, amiket egyébként nagyon ritkán tudunk megnézni” - vallja a szabadkai férfi.

A fesztivál megnyitóján átadták az idei Lifka Sándor-életműdíjakat: Miljen Kreka Kljaković szerb látványtervező és Rajko Grlić horvát rendező és forgatókönyvíró az idei kitüntetettek.

Az Európában és Hollywoodban is foglalkoztatott Miljen Kreka Kljaković látványtervező munkásságát korábban már a francia César-díjjal is elismerték. Olyan filmekben dolgozott, mint az Underground, az Arizonai álmodozók, a Delicatessen, a Dűne vagy A bűn rendje című alkotások.

A két kiemelkedő alkotó életművét bemutató kisfilmek után Rajko Grlić nyitotta meg 26. Palicsi Filmfesztivált.

Rajko Grlić 72 éves horvát filmes elmondta, folytatja a filmes munkát, mert még van mesélni valója. „Véleményem szerint bátorság és szabadság a filmben annyi van, amennyit a rendező megenged. Senki sem korlátozhatja a szabadságot, nekünk magunknak kell kiharcolni. Ennek ideiglenes ára az lehet, hogy nem adnak többet filmezési lehetőséget, vagy hogy valaki betiltja a filmet. De lényegében minden tőlünk függ. Nincs kifogás, hogy nem engedték” - hangsúlyozta a vasárnapi sajtótájékoztatón a horvát filmrendező, forgatókönyvíró és producer.

A sajtótájékoztatón még elhangzott, hogy a felújított palicsi Abbázia mozit a szerb kulturális minisztérium közbenjárásával Vajdasági Filmművészeti Múzeummá alakítják át.

A versenyprogram vasárnap kezdődik. 21 órától a Nyomorultak című francia, 23 órától pedig a Nem akarok lúzer lenni című szlovén filmet vetítik a palicsi Szabadtéri Színpadon.

Az új magyar filmek ciklusa is elindul. Reisz Gábor Rossz versek című, vígjátéki elemekkel tűzdelt drámáját adják vasárnap 17 órától Szabadkán, az Eurocinemában.

palicsi filmfesztivál
megnyit

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:09, Frissítve: 16:18

Rendkívüli ellenőrzések az illegális halászat miatt

Egyre inkább növekszik a hal iránti kereslet a pravoszláv húsvét közeledtével. Ezzel párhuzamosan viszont az illegális halászati tevékenységek is felerősödnek, ezért a Vajdaság Erdői Közvállalat rendkívüli ellenőrzést hajt végre a vizeken.
14:59

Orbán Viktor Georgia miniszterelnökével tárgyalt

A találkozón a magyar-georgiai politikai együttműködés elmélyítésének lehetőségeit, valamint Georgia EU-integrációs folyamatának állását tekintették át, figyelembe véve a Magyarország uniós elnöksége nyújtotta előrelépési lehetőségeket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.