Ugrás a tartalomra

Megnyitották az Európai Filmek Palicsi Fesztiválját

2022.07.17
15:24
2022.07.18
08:00
Forrás
Pannon RTV
Szombat este nagyszámú közönség előtt nyitották meg az Európai Filmek 29. Palicsi Fesztiválját a szabadtéri Nyári Színpadon.

A Lifka Sándor-díjban részesült Dušan Kovačević író, forgatókönyvíró és rendező indította útjára az egyhetes szemlét, amelyen összesen 130 alkotást tűznek műsorra.

Szombat este sorban érkeztek a nézők, akik szabadtéren, kellemes környezetben szeretnek mozizni. 

A szemle nyitórendezvénye mindig különleges esemény, a nézőtér megtelik az európai filmek kedvelőivel. A Palicsi Filmfesztivál pedig Szabadka város számára érték, erről beszélt a polgármester, Stevan Bakić, aki szeretné, ha Palics egyszer az európai filmek központjává válna.

„A zsűrinek jó munkát kívánunk, és kellemes estét mindenkinek! Élvezzék a fesztivál főprogramját! Éljen az Európai Filmek Palicsi Fesztiválja! Éljen a mi Szabadkánk! Éljen a mi gyönyörű Szerbiánk! Köszönöm!”

A megnyitón Dušan Kovačević író, forgatókönyvíró és rendező Mira Banjac színésznőtől kapta meg az idei Lifka Sándor-díjat, amelyet azoknak ítélnek oda, akik pályájuk során sokat tettek az európai filmművészetért.

Kovačević olyan filmek forgatókönyvét írta, mint az 1980-as Ko to tamo peva, az 1982-es Maratonci trče počasni krug, vagy az 1995-ös Underground, Emir Kusturica nagy sikerű alkotása.

Dušan Kovačević kivételes megtiszteltetésnek találta, hogy egy legendás színésznőtől kapta meg a Lifka-díjat, és hogy ilyen nagy számú közönség gyűlt össze a palicsi szabadtéri Nyári Színpadon. A díjazott nyitotta meg a fesztivált.

Dušan Kovačević, Lifka-díjas forgatókönyvíró, rendező: „Most azt mondanám, hogy a fesztivál elkezdődhet.”

Nyitófilmként Andreas Dresen drámáját, az Egy anya George W. Bushsal szemben című német-francia művet vetítették. Vasárnap este 9 órakor Stefan Arsenijević rendezését, a Strahinja Banovićot láthatja a közönség, utána, 11 órától pedig Dietrich Brüggemann német rendező komédiája következik, melynek címe: Nem.

Az új magyar filmek közül A legjobb dolgokon bőgni kell című vígjáték-drámát vetítik vasárnap este 7-től az Eurocinemában. 

Európai Filmek Palicsi Fesztiválja
palicsi filmfesztivál
megnyitó

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.