Ugrás a tartalomra

Megőrzött múlt

2018.05.12
13:05
2018.05.12
18:43
Forrás
Pannon RTV
A Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság a temerini Tájházban tartotta meg az évi közgyűlését.

Az egyesület tagjainak átadták a társaság elismeréseit is. A helytörténeti kutatás során elért kimagasló eredményeiért a Kalapis Zoltán Emlékérmet idén Táborosi Lászlónak ítélték oda, míg a Szabó József-díjat Szlávics Károly vehette át. A nap folyamán bemutatták a Bácskai közmondások és szólásmódok című kötetet és a Társaság 8. Évkönyvét. A szervezet „Megőrzött múlt” elnevezéssel konferenciát is rendezett. A tagság fontosnak tartja, hogy a a Magyar Történelmi Társulattal közösen szervezett előadássorozatokat a jövőben is folytassák.

Tomik Nimród, elnök, Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság: „Úgy gondolom, hogy erre volt igény, tehát a jelenlévőknek a létszáma azt igazolja, hogy van értelme tovább dolgoznunk ezen, és minden egyes kerek évforduló alkalmával, gondolok itt Szent László évre, Mátyás királynak az éve, az első világháború lezárása, és minden egyes kerek évfordulóra tudunk olyan előadókat hozni Magyarországról, vagy akár a helyi kutatókat vagy történészeket, akik ezeknek a témáknak elismert kutatói, és ők ismertethetik az emberekkel azokat a dolgokat, amik a történelemkönyvekben nincsenek benne, vagy egy kicsit másként.”

Temerin
temerini tájház
Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság
Szabó József-díj
Kalapis Zoltán emlékérem

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:35

Lesz-e fagykár a gyümölcsösökben?

Idén is, mint jó pár évre visszamenőleg kora tavaszi fagyokkal szembesültek a gyümölcstermelők. Az elmúlt hetekben a fagyzugos helyeken a hajnali órákban a -4, -6 fokot is elérte a hőmérséklet.
13:20, Frissítve: 13:26

Tojásvadászat Királyhalmon

Tojásfadíszítés, kézműves foglalkozás és kincskeresés - ez várt ma a gyerekekre Királyhalmon. A kultúrotthon előtti parkban örömmel gyűjtötték a húsvéti kincseket a legkisebbek.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.