Ugrás a tartalomra

Megszínesített napfény - Róth Miksa-kiállítás Belgrádban

2021.07.23
10:52
2021.07.23
16:35
Forrás
Pannon RTV
Róth Miksa üvegművészetét mutatja be a Megszínesített napfény című kiállítás, ami a szerb fővárosban látogatható.

Róth Miksa a 19-20. század fordulóján megújuló üvegablak- és mozaikművészet legismertebb és legtermékenyebb magyar műhelyének alapítója és vezetője volt. Templomok, zsinagógák, kiállítási termek, fürdők, kávéházak és bérpaloták díszítése kötődik nevéhez. A munkásságát bemutató kiállítás jelenleg a belgrádi Collegium Hungaricumban tekinthető meg. A tárlatot később Újvidékre is átköltöztetik.

Szentgyörgyi Klára, a belgrádi Collegium Hungaricum igazgatója: „Szerencsére Róth Miksa rengeteget dolgozott, a mi szerencsénkre, és ez a kiállítás például azokat a műveket mutatja be, amelyek a Vajdaság területén láthatók. Például a szabadkai Városháza, annak a gyönyörű Díszterme. Látható a Zsinagóga, aminek a gyönyörű rozettája itt van képen. Ami még érdekes, hogy az ő általa festett és rajzolt minták láthatók, tehát ő egy alaprajzot csinált és azt valósították meg üvegformában az ő műhelyében, persze az ő felügyelete alatt.”

Megszínesített napfény
Róth Miksa
Belgrád
Collegium Hungaricum

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.