Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Megszínesített napfény - Róth Miksa-kiállítás Belgrádban

2021.07.23
10:52
2021.07.23
16:35
Forrás
Pannon RTV
Róth Miksa üvegművészetét mutatja be a Megszínesített napfény című kiállítás, ami a szerb fővárosban látogatható.

Róth Miksa a 19-20. század fordulóján megújuló üvegablak- és mozaikművészet legismertebb és legtermékenyebb magyar műhelyének alapítója és vezetője volt. Templomok, zsinagógák, kiállítási termek, fürdők, kávéházak és bérpaloták díszítése kötődik nevéhez. A munkásságát bemutató kiállítás jelenleg a belgrádi Collegium Hungaricumban tekinthető meg. A tárlatot később Újvidékre is átköltöztetik.

Szentgyörgyi Klára, a belgrádi Collegium Hungaricum igazgatója: „Szerencsére Róth Miksa rengeteget dolgozott, a mi szerencsénkre, és ez a kiállítás például azokat a műveket mutatja be, amelyek a Vajdaság területén láthatók. Például a szabadkai Városháza, annak a gyönyörű Díszterme. Látható a Zsinagóga, aminek a gyönyörű rozettája itt van képen. Ami még érdekes, hogy az ő általa festett és rajzolt minták láthatók, tehát ő egy alaprajzot csinált és azt valósították meg üvegformában az ő műhelyében, persze az ő felügyelete alatt.”

Megszínesített napfény
Róth Miksa
kiállítás
Belgrád
Collegium Hungaricum

Most

22:16

75 éves a Hét Nap

75 éves a vajdasági magyarság hetilapja, a Hét Nap. Az 1946-ban alapított újság még mindig fontos az itt élők számára. Pillantsunk most egy kicsit bele a Hét Nap múltjába és jelenébe.
19:00, Frissítve: 19:25

Biztonságosan két keréken

Közlekedésbiztonsági képzésen vettek részt a szabadkai Kizúr István Általános Iskola diákjai. Az Európai Mobilitási Hét keretein belül a tanulók a kerékpározás szabályait sajátították el.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.