Ugrás a tartalomra

Megtartották a Dužijancát a bunyevácok Szabadkán

2018.08.16
07:48
2018.08.16
15:17
Forrás
Pannon RTV
Nagyboldogasszony napján, szerdán tartották az aratóünnepséget, azaz a Dužijancát a bunyevácok Szabadkán.

Délelőtt hálaadó szentmisét tartottak a Ferencesek templomában, majd délután felvonulással és közös kólózással folytatódott a bunyevác ünnep a belvárosban.

A sétányon vonuló díszes menet a főtérre érve körré formálódott. Népviseletbe öltözött csoportok lepték el a központot majd táncra perdültek, az aratópár és a zászlósok vezetésével.

Később megkoszorúzták Blaško Rajić plébános, irodalmár városháza előtti mellszobrát.
Sokak számára fontos az aratóünnepség, ilyenkor ismét régi, hagyományos ruháikat ölthetik magukra, és felelevenedik a tradíció.

„Meglepődtem, mennyien vannak, mennyi gyerek, felnőtt és idős van népviseletben. Gyönyörű, nagyon elégedett vagyok.”

Az idei rendezvény házigazdája a szabadkai Bratstvo Egyesület volt, támogatója pedig a Bunyevác Nemzeti Tanács. Ez alkalommal mintegy negyvenen érkeztek a főtérre.

Nemanja Vujić, művészeti vezető, Bratstvo Egyesület, Szabadka: „Örömmel jövök minden évben, mert már hosszú évek óta foglalkozom folklórral. Szeretek barátkozni a többi csoporttal. Valójában erről szól ez az egész.”

A rendezvény díszüléssel zárult a Városházán. A Dužijanca az új búzából készült kenyérnek, az aratás végének, a termés, a termékenység és a közösség egységének ünnepe.

Dužijanca
bunyevácok
Szabadka
Nagyboldogasszony

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.