Ugrás a tartalomra

Megtartották a Podolszki József publicisztikai pályázat díjátadóját

2020.10.02
07:18
2020.10.02
16:35
Forrás
Pannon RTV
Médiaházunk két munkatársa, Butás Markovics Annamária és Soós Georgina is a díjazottak között van.

A bácsfeketehegyi Kozma Lajos Fiókkönyvtár idén is meghirdette a Podolszki József publicisztikai pályázatot. A koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli állapot idején tavasszal nem tarthatták meg a díjátadót. Erre tegnap este került sor. Az első díjat médiaházunk munkatársa, Butás Markovics Annamária érdemelte ki.

Az érdeklődők eddig még sehol, semmilyen formában nem publikált írásokkal, interjúval, jegyzettel, glosszával, tárcával és karcolattal pályázhattak. Az irodalmi emléknap az idén a járványhelyzet miatt elmaradt, viszont a Podolszki publicisztikai pályázat díjátadóját megrendezték Bácsfeketehegyen. Idén a szakzsűri első, második és harmadik díjat, valamint három különdíjat ítélt oda.

Különdíjat kapott Kalinka Tamás, Bíró Tímea és kolléganőnk, Soós Georgina. Szerda Zsófia harmadik díjas lett, második díjat Fehér Miklós kapott, az első díjat Butás Markovics Annamária érdemelte ki, aki egy házaspárral készített interjút, és nagyon örül annak, hogy munkáját ezzel is elismerik, hiszen érzékeny témát dolgozott fel. „Egy olyan témával foglalkoztam, amivel nem nagyon szoktak, illetve ami elég nehéz, az örökbefogadásról írtam. Egy házaspárral, akik küzdöttek azért, hogy lehessen gyerekük, küzdöttek azért, hogy örökbe tudjanak fogadni, és az ő többéves harcukról nyilatkoztak nekem, elmesélték a hullámvölgyeket, hullámhegyeket, meg az egész folyamatát annak, hogy hogyan megy az örökbefogadás most Szerbiában. És sikerrel zárult az egész, ők örökbe fogadtak egy kisfiút.”

Elsősorban jegyzetekkel és interjúkkal pályáztak a fiatal újságírók - mondta a díjátadón Máriás Endre, zsűritag. „Nagyon színvonalas alkotásokat kaptunk, ilyen szempontból volt csupán nehéz dolga a zsűrinek, hogy a jók közül kiválasztani a legjobbat, és ez nagyon örömteli volt számunkra. Úgy gondolom, hogy ez a pályázat az újságírás egyfajta ünnepe volt.”

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke az eseményen kiemelte: a Podolszki publicisztikai pályázat az újságírói műfajt és annak megbecsülését helyezi előtérbe. „Egy olyan emberről nevezték el, aki ebben a faluban született, aki olyan fontos és jelentős újságírói tevékenységet fejtett ki, amely meghatározója volt egy hosszú időszaknak.”

Tudatformáló, közösséget erősítő és kritikus hangnemben tudta mindazt megfogalmazni, ami az akkori emberek lelkében ott volt kisebbségi sorsban - tette hozzá. A díjátadón fellépett Bede Barbara, a topolyai zeneiskola növendéke, valamint a bácsfeketehegyi Nikola Đurković Általános Iskola diákjai. A program keretében megnyílt Zsáki István festőművész Vajdasági rögök című kiállítása is.

Podolszki József
publicisztika
pályázat

Most

21:33, Frissítve: 21:52

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.
20:29, Frissítve: 20:38

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről fognak tárgyalni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.