Ugrás a tartalomra

Megtartották a szecesszió éjszakáját a zsinagógában

2022.06.11
07:18
2022.06.11
15:56
Forrás
Pannon RTV
Negyedszer került megrendezésre a szecesszió éjszakája a szabadkai zsinagógában. Az érdeklődőket koncertek és helytörténeti előadások várták. Idén először, hagyományőrző szándékkal, Orgonák éjszakáját is szerveztek.

Gazdag programmal készült a Szecesszió éjszakájára a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány. A Mécsvirág együttes válogatott összeállítással lépett fel.

Baráth Hajnal Anna, a Mécsvirág együttes énekese: „Egy álomszerű, szecesszióhoz hasonló összeállítással készültünk. Törekedtünk arra, hogy legyenek benne ismertebb versek is, Radnóti verseket is válogattunk, viszont tettünk bele héber dalokat is, ezzel is tisztelegve, hogy a szabadkai zsinagógában lépünk fel.”

Tóth Borisz idegenvezető arról beszélt, hogy a szecesszió nemcsak építészet, hanem életstílus is. Szabadkán százhúsz szecesszió jegyeit viselő épület van.

„A XX század elején, amikor megjelent a szecesszió a világban, Bécsben elsősorban, ekkor érte el Szabadka is azt a szintet, ami egy nyugat-európai szintnek megfelelt, társadalmi szinten, gazdasági, kulturális, ipari szinten abszolút egyenrangú volt.”

A szecesszió éjszakája négy éve ingyenes zsinagóga-látogatással kezdődött, azóta a program egyre bővül és gazdagodik.

Illés Hajnalka, a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány koordinátora: „Az idei évben alapítványunk úgy döntöttünk, hogy mivel tavaly átadtuk a zsinagóga újjáépített Wegenstein orgonáját, úgy gondoltuk, jó lenne a szecesszió éjszakáját kibővíteni. Kieszeltük azt, hogy az Orgonák éjszakájával ezen az esten az orgonát is ünnepelni fogjuk.”

A világvárosok példájára, hagyományteremtő szándékkal, az Orgonák éjszakája alcímmel Kornelije Vizin játszott orgonán, a barokk és romantikus korszakból válogatott. A Komor Marcell és Jakab Dezső által tervezett, a magyar szecesszió stílusában megálmodott épületben azzal a szándékkal szervezték meg az orgonaestet, hogy talán jövőre a város más szakrális épületei, melyek rendelkeznek orgonával, csatlakoznak majd az eseményhez.

szabadkai zsinagóga

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.