Ugrás a tartalomra

Megtartották tegnap az 55. Gyöngyösbokrétát Törökkanizsán

2018.06.03
17:00
2018.06.03
17:07
Forrás
Pannon RTV
Népzenétől, népdaloktól hangos ma Törökkanizsa. Jelenleg is zajlik a 42. Durindó. Az észak-bánáti település idén először házigazdája a rendezvénynek.

A Durindón több mint 100 csoport mutatkozott be. Az esemény a vajdasági magyar népzenei együttesek, néptánccsoportok és szólisták hagyományápoló és hagyományőrző, ifjúsági és felnőtt kategóriájú szemléje.

A Durindó ünnepi áhítattal, valamint a fesztivál lobogójának megáldásával kezdődött a törökkanizsai Szent György római katolikus templomban.

A szentmise után az esemény résztvevői zeneszóval vonultak fel Törökkanizsán. A rendezvény párhuzamosan két helyszínen zajlik, a színház nagytermében és a Branislav Nušić Könyvtár dísztermében.

Ledenyák Lea nemrég lett a vezetője a királyhalmi népdalkörnek. Emellett szólóban is fellépett vasárnap, dávodi dalokkal.

Ledenyák Lea, vezető, Petőfi Sándor ME, Királyhalom: „Ez az első alkalom, hogy részt vesznek ugyebár, és egy kicsit idegesek, de reménykedjünk a legjobbakban. Volt időnk felkészülni, idén alakultunk, reménykedjünk a legjobbakban.”

Egy éve készülnek a Durindóra a törökkanizsaiak – mondta Kovács Magdaléna, a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület elnöke.

Kovács Magdaléna, elnök, Tiszagyöngye ME, Törökkanizsa: „Nagyon örülök, mindenki örül. Olyan visszajelzéseket kapok az egész községből. Sőt a környező településekről is rengetegen voltak, tegnap is meg ma is. Azt hiszem, hogy nagyon pozitív dolog, hogy ez itt szerveződött meg, és először Törökkanizsa történelmében.”

42 év után egy olyan színvonalas rendezvénysorozatnak lehetünk tanúi, amely párját ritkítja a Kárpát-medencében- mondta Hajnal Jelnő, az MNT elnöke.

Hajnal Jenő, elnök, MNT: „A Durindó pedig pontosan azt az értéket őrzi, és az egyik csoport a másikat látva azt mutatja fel, hogy korban, tiszteletben, munkában megőszült idős emberek hogyan tudják tovább őrizni örökségüket. A fiatalok pedig, hogyan tudják ezt a népdalkincset úgy éltetni, és bízzunk benne, hogy hosszú ideig még tovább énekelni, majd továbbadni, amely reményt, bizakodást ad.”

A következő házigazda jövőre a horgosi Bartók Béla Művelődési Egyesület lesz.

Törökkanizsa
Gyöngyösbokréta

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.