Ugrás a tartalomra

Megújult a szentendrei Szerb Egyházi Múzeum

2019.05.25
16:25
2019.05.26
08:22
Forrás
Pannon RTV
Magyar állami finanszírozásból, 465 millió forintos támogatásból újult meg a múzeumközpont.

Átadták a szentendrei Szerb Egyházi Múzeum új épületét és megnyitották állandó kiállítását. Az ünnepségen Irinej szerb pátriárka megköszönte a magyar állam pártfogását a magyarországi szerb kulturális értékek megőrzésében és felújításában, majd megszentelte a felújított épületet.

A szerb ortodox egyház vezetője történelmi pillanatnak nevezte az átadót, az esemény kiváló példája annak, hogyan kell a jó szomszédi viszonyt fenntartani - hangsúlyozta. A kiállított értékek nemcsak a szerb, hanem a magyar és az ezen a területen élők, valamint az egész világ kulturális örökségének a része és azt gazdagítja, mindenki bástyája - emelte ki a szerb pátriárka. „Egyidőben ez egy jó példája annak, hogyan kell ma megoldani a sok gondot, a gondokat két nép és két kultúra között.”

Háláját fejezte ki a magyar kormánynak a támogatásért és adományozásért. „A szerb egyház a szerb állammal együtt hálás és köszönettel tartozik a magyar államnak.”

Kristos vaskrese, vagyis, Jézus feltámad! - így kezdte köszöntőjét Soltész Miklós. A magyar egyházi és nemzeti kapcsolatokért felelős államtitkár kiemelte, az utóbbi időben gyógyítjuk történelmi sebeinket, amiben nagy szerepe volt Aleksandar Vučić szerb elnöknek, Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek és Áder János magyar köztársasági elnöknek. Magyarország minden erejével segíti Szerbia uniós csatlakozásáért, Szerbia mindent megtesz a vajdasági magyar közösség megmaradásáért, a magyar állam is mindent megtesz hogy a szerb közösség megerősödjön. Kitért az európai parlamenti választásokra is. Soltész Miklós, egyházi és nemzeti kapcsolatokért felelős államtitkár, Magyarország (KDNP): „A kereszténység vagy más idegen kultúrák hatalmasodnak el. Ezért fontos ilyen és ehhez hasonló törekvések megvalósítása. Fontos, hogy templomaink, iskoláink, óvodáink szerte ebben a térségben megerősödjenek, megújuljanak.”

Az új kiállítás megszervezésében kiemelkedő segítséget nyújtott a szerb művelődési és tájékoztatási minisztérium. Vladan Vukosavljević tárcavezető aláhúzta, a mai nap új lendületet adhat, a múzeumban az egyházi művészet csúcsa tekinthető meg, mintegy 450 műkincset állítottak ki. Vukosavljević megköszönte a magyar támogatást és leszögezte, a történelem során most vannak a legmagasabb színvonalon a szerb-magyar kapcsolatok. Vladan Vukosavljević, művelődési és tájékoztatási miniszter, Szerbia: „Büszkék vagyunk rá, hogy a magyar nép nagyszámú tagja Szerbiában él, és arra is, hogy ők teljes jogú polgárai Szerbiának, akik joggal saját hazájuknak tekintik. Ugyanígy tiszteljük és becsüljük, hogy a szerbek Magyarországon élvezik mindazokat a jogokat, amelyet a nemzetközi előírások meghatároznak a nemzeti kisebbségek jogainak terén.”

Soltész Miklós és Vladan Vukosavljević közösen vágták át a díszszalagot megnyitva az új épületet és a Szerb egyházművészet Magyarországon című tárlatot.

A rendezvényen mások mellett jelen volt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, valamint további szerb és magyar egyházi képviselők, Mladen Šarcević szerb oktatási miniszter, Ivan Todorov, Szerbia budapesti nagykövete, Nikola Selaković, a szerb elnök személyes megbízottja, Ljubomir Aleksov, a magyar Országgyűlés szerb nemzetiségi szószólója, Pásztor István, a tartományi képviselőház és a VMSZ elnöke.

Szentendre főtérén, az egykori tanítóképző épületének átépítési munkálatai tavaly kezdődtek. Az 1600 m² területű épületegyüttesben megnyílt állandó kiállításon több száz műtárgyat, levéltári és könyvtári dokumentumokat mutatnak be.

Szentendre
Szerb Egyházi Múzeum
Irinej pátriárka

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.