Ugrás a tartalomra
A Misztrál együttes
Pannon RTV/Bartók Zsófi

Megzenésített versek és népzene Magyarkanizsán

2019-10-20
10:54
2019-10-20
20:31
Forrás
Pannon RTV
A magyarországi Misztrál együttes, valamint Csonka Ferenc és zenekara lépett színpadra a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje koncertsorozat magyarkanizsai megállóján a helyi Művészetek Házában.

A csaknem két órás koncertre a Misztrál együttes zenés-verses összeállítással, míg Csonka Ferenc és zenekara a Kárpát-medence számos tájegységét felölelő népzenei csokorral érkezett.

Csonka Ferenc és zenekara

Csonka Ferenc a koncert előtt elmondta, a zenekar teljesen be tud illeszkedni a koncertsorozat tematikájába: „Épp olyan zenekar vagyunk, aki járja a Kárpát-medencét. Erdélyben is, Felvidéken is és Magyarországon is szoktunk muzsikálni. A zene is összeköt, amit képviselünk. Erdélyi, felvidéki, magyarországi és vajdasági magyar népzenét is játszunk, így a közeledést a zenén keresztül tudjuk megvalósítani.”

Különlegességgel is készült Csonka Ferenc és zenekara, hiszen az ifjú, horgosi tehetséget, Tillinkó Lucát is színpadra szólították.

A Misztrál Együttes már a kezdetek óta részt vesz a koncertsorozat különböző állomásain, Magyarkanizsára harmadszor látogattak el. 1956-ot is megidéző zenés költeményekkel érkeztek. „Emlékezni fogunk 56-ra egy-két vers erejéig, és megpróbáljuk ezt a nagy, színes költészet kincsestárát vázlatosan ismertetni, bemutatni. Így aztán egészen Janus Pannoniustól fogunk énekelni kortársköltőkig, egy csokrot adva. Ennek egy kis szűk mezsgyéje lesz 56 emlékezése” - ismertette a repertoárt Török Máté, a Misztrál Együttes alapító tagja.

A Misztrál együttes

Idén 10 külhoni települést ölel fel a koncertsorozat. „Fontos szempontja a sorozatnak a többségi nemzet és a kisebbség közötti elfogadás. Magyarországon is hol mi vagyunk többségben, hol mi vagyunk kisebbségben, de ezt el lehet mondani a szerbekről, a ruszinokról, a szlovákokról is, hogy hol ők, hol mi vagyunk többségben. Ha egymás kultúráját elfogadjuk, megismerjük, akkor biztos be lehet temetni minden lövészárkot, mert az emberek békében akarnak élni” - részletezte Böszörményi Gergely, a  Kárpát-medencei Magyarok Zenéje koncertigazgatója.

Közönség

A Kárpát-medencei Magyarok Zenéje koncertsorozat gálaműsor Budapesten lesz, november 17-én. Jótékonysági célra gyűjtenek, Kárpátalját támogatják.

megzenésített versek
zene
vers
népzene
Magyarkanizsa
község napja
Misztrál együtes
Csonka Ferenc

Most

Népszerű

Ausztriában szakad a hó

A meteorológiai Intézet Tirol, Vorarlberg, Salzburg és Nyugat-Steiermark tartományokra kiadta a téli figyelmeztető jelzést.

Lezuhant egy Mig-21-es

Lezuhant ma reggel egy MiG-21-es típusú vadászgép Mali Zvornik közelében. Mindkét pilóta, Dejan Krsnik és Zvonko Vasiljević meghalt.

Indián tábor Csantavéren

Egy idős, csantavéri házaspár alakította ki az indián tábort, benne minden indián kultúrára jellemző kellékkel.