Ugrás a tartalomra

Megzenésített versek és népzene Magyarkanizsán

2019.10.20
10:54
2024.03.19
08:36
Forrás
Pannon RTV
A magyarországi Misztrál együttes, valamint Csonka Ferenc és zenekara lépett színpadra a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje koncertsorozat magyarkanizsai megállóján a helyi Művészetek Házában.

A csaknem két órás koncertre a Misztrál együttes zenés-verses összeállítással, míg Csonka Ferenc és zenekara a Kárpát-medence számos tájegységét felölelő népzenei csokorral érkezett.

Csonka Ferenc a koncert előtt elmondta, a zenekar teljesen be tud illeszkedni a koncertsorozat tematikájába: „Épp olyan zenekar vagyunk, aki járja a Kárpát-medencét. Erdélyben is, Felvidéken is és Magyarországon is szoktunk muzsikálni. A zene is összeköt, amit képviselünk. Erdélyi, felvidéki, magyarországi és vajdasági magyar népzenét is játszunk, így a közeledést a zenén keresztül tudjuk megvalósítani.”

Különlegességgel is készült Csonka Ferenc és zenekara, hiszen az ifjú, horgosi tehetséget, Tillinkó Lucát is színpadra szólították.

A Misztrál Együttes már a kezdetek óta részt vesz a koncertsorozat különböző állomásain, Magyarkanizsára harmadszor látogattak el. 1956-ot is megidéző zenés költeményekkel érkeztek. „Emlékezni fogunk 56-ra egy-két vers erejéig, és megpróbáljuk ezt a nagy, színes költészet kincsestárát vázlatosan ismertetni, bemutatni. Így aztán egészen Janus Pannoniustól fogunk énekelni kortársköltőkig, egy csokrot adva. Ennek egy kis szűk mezsgyéje lesz 56 emlékezése” - ismertette a repertoárt Török Máté, a Misztrál Együttes alapító tagja.

Idén 10 külhoni települést ölel fel a koncertsorozat. „Fontos szempontja a sorozatnak a többségi nemzet és a kisebbség közötti elfogadás. Magyarországon is hol mi vagyunk többségben, hol mi vagyunk kisebbségben, de ezt el lehet mondani a szerbekről, a ruszinokról, a szlovákokról is, hogy hol ők, hol mi vagyunk többségben. Ha egymás kultúráját elfogadjuk, megismerjük, akkor biztos be lehet temetni minden lövészárkot, mert az emberek békében akarnak élni” - részletezte Böszörményi Gergely, a  Kárpát-medencei Magyarok Zenéje koncertigazgatója.

A Kárpát-medencei Magyarok Zenéje koncertsorozat gálaműsor Budapesten lesz, november 17-én. Jótékonysági célra gyűjtenek, Kárpátalját támogatják.

megzenésített versek
zene
vers
népzene
Magyarkanizsa
község napja
Misztrál együtes
Csonka Ferenc

Most

15:50, Frissítve: 18:52

Berobbant a turistaidény Palicson

A nyárias időjárásnak köszönhetően a tó körüli sétányon, a vendéglátóhelyek teraszain és a fagylaltozók környékén is sokan voltak a délutáni órákban.

Népszerű

Új életre kelhet a Fidelinka

Beruházás a régió egyik legismertebb malomipari vállalatába - egyebek mellett ezzel a témával foglalkozott a Közügyek.

Megtalálták az eltűnt tinédzsereket

A Novi Pazar-i rendőrök vasárnap este megtalálták azt a két tinédzsert, akiknek eltűnését április 2-án jelentették – erősítette meg a rendőrség.