Ugrás a tartalomra
A Misztrál együttes
Pannon RTV/Bartók Zsófi

Megzenésített versek és népzene Magyarkanizsán

2019-10-20
10:54
2019-10-20
20:31
Forrás
Pannon RTV
A magyarországi Misztrál együttes, valamint Csonka Ferenc és zenekara lépett színpadra a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje koncertsorozat magyarkanizsai megállóján a helyi Művészetek Házában.

A csaknem két órás koncertre a Misztrál együttes zenés-verses összeállítással, míg Csonka Ferenc és zenekara a Kárpát-medence számos tájegységét felölelő népzenei csokorral érkezett.

Csonka Ferenc és zenekara

Csonka Ferenc a koncert előtt elmondta, a zenekar teljesen be tud illeszkedni a koncertsorozat tematikájába: „Épp olyan zenekar vagyunk, aki járja a Kárpát-medencét. Erdélyben is, Felvidéken is és Magyarországon is szoktunk muzsikálni. A zene is összeköt, amit képviselünk. Erdélyi, felvidéki, magyarországi és vajdasági magyar népzenét is játszunk, így a közeledést a zenén keresztül tudjuk megvalósítani.”

Különlegességgel is készült Csonka Ferenc és zenekara, hiszen az ifjú, horgosi tehetséget, Tillinkó Lucát is színpadra szólították.

A Misztrál Együttes már a kezdetek óta részt vesz a koncertsorozat különböző állomásain, Magyarkanizsára harmadszor látogattak el. 1956-ot is megidéző zenés költeményekkel érkeztek. „Emlékezni fogunk 56-ra egy-két vers erejéig, és megpróbáljuk ezt a nagy, színes költészet kincsestárát vázlatosan ismertetni, bemutatni. Így aztán egészen Janus Pannoniustól fogunk énekelni kortársköltőkig, egy csokrot adva. Ennek egy kis szűk mezsgyéje lesz 56 emlékezése” - ismertette a repertoárt Török Máté, a Misztrál Együttes alapító tagja.

A Misztrál együttes

Idén 10 külhoni települést ölel fel a koncertsorozat. „Fontos szempontja a sorozatnak a többségi nemzet és a kisebbség közötti elfogadás. Magyarországon is hol mi vagyunk többségben, hol mi vagyunk kisebbségben, de ezt el lehet mondani a szerbekről, a ruszinokról, a szlovákokról is, hogy hol ők, hol mi vagyunk többségben. Ha egymás kultúráját elfogadjuk, megismerjük, akkor biztos be lehet temetni minden lövészárkot, mert az emberek békében akarnak élni” - részletezte Böszörményi Gergely, a  Kárpát-medencei Magyarok Zenéje koncertigazgatója.

Közönség

A Kárpát-medencei Magyarok Zenéje koncertsorozat gálaműsor Budapesten lesz, november 17-én. Jótékonysági célra gyűjtenek, Kárpátalját támogatják.

megzenésített versek
zene
vers
népzene
Magyarkanizsa
község napja
Misztrál együtes
Csonka Ferenc

Most

11:26, Frissítve: 11:32

Új nevet kap Csongrád-megye

Trianon századik évfordulójától, június 4-étől Csongrád megye neve Csongrád-Csanád megye lesz - jelentette be Juhász Tünde kormánymegbízott hétfőn Szegeden.

Népszerű

Megjelent a Kawasaki-kór Szerbiában

Szerbiában is megjelent a Kawasaki betegség a gyerekeknél. Két 5 évnél idősebb beteget ápolnak. Mindketten koronavírus-fertőzöttek voltak, és a Kawasaki tünetei közül csupán néhány jelentkezett náluk.