Ugrás a tartalomra

Memento Rendszerváltó Filmek Fesztiválja Zentán

2021.09.03
12:41
2021.09.03
19:28
Forrás
Pannon RTV
Zentán szervezik meg a Memento Rendszerváltó Filmek Fesztiválját. Az eseménynek a Zentai Magyar Kamaraszínház ad otthont szeptember 6-a és 9-e között. A dokumentumfilmek vetítése mellett irodalmi beszélgetések is lesznek.

Elhallgatott gyalázat, Határon 89 és még sok más, a rendszerváltással kapcsolatos dokumentumfilm kerül bemutatásra Zentán. Az érdeklődök megtekinthetik Kozma Zoltán Megbocsájtani igen, feledni nem című alkotását is. A Rendszerváltó Filmek Fesztiválja először kerül megszervezésre Vajdaságban.

Farkas György, fesztiváligazgató: „Két generációnak a filmjét láthatjuk az elkövetkező héten, az idősebb generációt, akik végrehajtották a rendszerváltás, hogy ők hogyan látják ezt a korszakot, illetve a fiatalabb generációt, akikkel közösen szeretnénk megálmodni a jövőt.”

A fesztiválra magyarországi és vajdasági alkotók filmjei kerültek be, meghívásos alapon. Az esemény zentai társszervezője a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ. Célja a kultúra közvetítése, a dokumentumfilmek népszerűsítése.

Hugyik Richárd, igazgató, Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ, Zenta: „A Memento Rendszerváltó Filmek Fesztiválja azért fontos a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ számára, mert a filmművészet kategóriájában egy különleges jelentőségű dokumentumfilmeket bemutató fesztiválról van szó, ami ritkaságszámba megy a mi területünkön, a mi régiónkban.”

A négy napos filmfesztiválon bemutatásra kerülő filmeket a szakmai zsűri mellett a közönség is pontozhatja. Az eseményt irodalmi estek, beszélgetések is színesítik. A szervezők a kultúra és a történelmet kedvelők mellett, a középiskolás gyerekeket is be szeretnék vonni.

Kormányos Katona Gyöngyi, a rendezvény háziasszonya, Zenta: „Úgy gondoltuk, hogy a fiatalokat mindenféleképpen szeretnénk megszólítani, a középiskolás tanulókat elsősorban, mert olyan filmek vetítésére kerül sor, amelyet nem biztos, hogy látnak, hallanak olyan tematikáról történelemórán, magyar nyelv- és irodalomórán és ezáltal a történelmi eseményekhez közelmúlt pillanataihoz is közelebb kerülhetnek.”

Az esemény ingyenesen látogatható, viszont helyfoglalás szükséges.

Memento Rendszerváltó Filmek Fesztiválja
Hugyik Richárd
film
fesztivál

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:35

Lesz-e fagykár a gyümölcsösökben?

Idén is, mint jó pár évre visszamenőleg kora tavaszi fagyokkal szembesültek a gyümölcstermelők. Az elmúlt hetekben a fagyzugos helyeken a hajnali órákban a -4, -6 fokot is elérte a hőmérséklet.
13:20, Frissítve: 13:26

Tojásvadászat Királyhalmon

Tojásfadíszítés, kézműves foglalkozás és kincskeresés - ez várt ma a gyerekekre Királyhalmon. A kultúrotthon előtti parkban örömmel gyűjtötték a húsvéti kincseket a legkisebbek.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.