Ugrás a tartalomra

Mi lesz veled, fesztiválszezon?

2021.05.04
13:43
2021.05.05
07:09
Forrás
Pannon RTV
Még mindig bizonytalan az idei fesztiválszezon Vajdaságban, de a szervezők többsége valamilyen módon meg szeretné tartani az idei rendezvényét. Május végétől, ha óvatosan is, de nyitnak a már megszokott sorrendben a fesztiválok.

A fesztiválszezon az Énekelt Versek Zentai Fesztiváljával kezdődik. Május 21-én, élő gyerekprogrammal, majd valószínűleg online versenyprogrammal várják az érdeklődőket. Másnap pedig Palya Bea és egy állandó fellépő koncertezik Zentán.

Baráth Hajnal Anna, szervező, Énekelt Versek Zentai Fesztiválja: „Szombaton pedig a gálaműsor van és minden évben a Kaláka együttes lép fel, hiszen az ő kezdeményezésükre és a Zyntharew kezdeményezésére jött létre anno 25 évvel ezelőtt az Énekelt Versek Zentai Fesztiválja.”

Május végén és június elején Palicson több fesztivált is tartanak. A Folk Music Fest a népzene szerelmeseinek, a Palicsi Magyar Sokadalom pedig elsősorban a néptánc és más népművészetek kedvelőinek kínál színes programokat.

Brezovszki Roland, szervező, Palicsi Magyar Sokadalom: „Egy Kárpát-medencei fesztivált fogunk összehozni Szabadka testvértelepüléseivel. Székelyudvarhelyről, Dunaszerdahelyről és Magyarországról is érkeznek ide vendégeink.”

Június végén Magyarkanizsán lesz várhatóan fesztiválhangulat, hiszen a Kanizsa Feszt már egy ideje beharangozta idei rendezvényét. Persze csak, ha a járványügyi helyzet azt megengedi.

Július elején szokásosan Kishegyes lesz a vajdasági magyar kultúra fővárosa. A Dombos Fest szervezői a lehetőségekhez igazodva tartják majd meg a rendezvényt.

Horváth László, szervező, Dombos Fest: „A dátumot talán kijelöltük. Ez július második hétvégéje. Szép lassan elkezdjük összerakni a képletet, a programot. De itt is óriási kérdés a határ. A művészek nagy része külföldről jön. Át tudnak-e jönni? Milyen igazolás kell?”

A Róka Fesztivál, a Nosza melletti Róka Tanyán várja a családokat és a szórakozni illetve alkotni vágyó fiatalokat. Élő és online módon is tervezik a rendezvényt július 15-e és 17-e között.

Hulló Zsófia, szervező, Róka Fesztivál: „Lesznek délelőtti programok, azt főleg családoknak és gyermekeknek, délutáni programok idősebb gyerekeknek. Lesznek kiállítások, könyvbemutatók, előadások.”

Az utóbbi időben Vajdaság egyik nagy-rendezvényévé nőtte ki magát az oromi Malomfesztivál. A szervezők folyamatosan egyeztetnek arról, hogy milyen keretek között tartható majd meg a fesztivál augusztus 12-14. között.

Szerda Zsófia, szervező, Malomfesztivál: „Hetente beszélgetünk arról, hogy mi az, amit meg lehet valósítani. Csak a táborokat szervezzük-e meg, vagy legyen egy kisebb méretű fesztivál.”

Már 20 éve megszokhattuk, hogy augusztus végén a világ Szabadkára érkezik. Az idei Interetno Fesztivált is a lehetőségekhez mérten tervezik megszervezni, a messziről jövő vendégek nélkül.

Bodrogi Hajnalka, szervező, Interetno Fesztivál: „Egy olyan érdekes, koncertekkel megtűzdelt, táncjátékokkal megtűzdelt programokat szervezünk, amelyek megvalósíthatóak úgy a Népkör színpadán, a Népkör udvarában vagy, ha a lehetőségek megengedik, akár nagy színpadra is ki tudjuk vinni.”

Az általunk megkérdezett fesztiválszervezők egyetértettek abban, hogy a járványügyi és az anyagi helyzet miatt is bizonytalan az effajta rendezvények megtartása. Abban azonban mindannyian reménykednek, hogy idén fesztiválozhatunk Vajdaságban is.

fesztivál
fesztiválszezon
Folk Music Fest
Énekelt Versek Zentai Fesztiválja
Baráth Hajnal Anna
Brezovszki Roland
Dombos Fest
Róka Fesztivál
Hulló Zsófia
Malomfesztivál
Szerda Zsófia
Interetno Fesztivál
Bodrogi Hajnalka

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.