Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Mi most a múltunkat építjük

2019.11.08
16:43
2020.02.29
09:50
Forrás
Pannon RTV
A múlttal foglalkozni azt jelenti, hogy a jelenben megtalálni a realitásokat, és a múltból és jelenből jövőt építeni.

Így fogalmazott Hajnal Jenő, az MNT elnöke, a Mi most a múltunkat építjük című konferencia megnyitóján. Kétnapos történelmi témájú szaktanácskozást szerveztek a Zentai Magyar Kamaraszínházban.

A Mi most a múltunkat építjük című tudományos szaktanácskozás egyik alapvető célja az volt, hogy tudatosítsák a vajdasági magyarságban, hogy a Délvidék történelme nem Trianontól számítódik. Éppen ezért a 19. századi történetírásról, és a történetírókról szólt a tanácskozás.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Az egykori délvidéki tudósemberek munkásságának az a jelentősége, hogy a korábbi események ne merüljenek a feledések homályába – emelte ki Hulló István, a Bácsország Honismereti Társaság elnöke: „Kell tudnunk az előzményeket, Bács-Bodrog Vármegye történetét, Torontál Vármegye történetét ahhoz, hogy itt Vajdaságban helyt tudjunk állni továbbra is.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Debreczeni Bárány Ágoston volt Dél-Magyarország első történetírója a 19. században. Az ő munkásságát tárta fel Németh Ferenc, a Bácsország főszerkesztője, a szaktanácskozás társszervezője: „Azért volt reneszánsz lélek, mert a nagybecskereki Pleitz nyomdának a magyar korrektora is volt, mert népdalokat gyűjtött az 1830-as években, mert első bánsági színikritikusunk is volt, tehát sok mindennel foglalkozott, nyelvészettel is, a Pápai Páriz Szótárhoz készített egy pótlást, és német nyelvből is fordított könyveket.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Ebben a témában korábban még nem volt szakmai tanácskozás a térségben, ezért is kiemelt jelentőségű az esemény – fogalmazott Gondi Martina, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója: „Természetesen nem tudtunk a teljességre törekedni, de nagyon szeretnénk majd egy kiadványt megjelentetni szintén a 19. századi történetírás kapcsán, és abban reménykedünk, hogy azok a szerzők, azok a kutatók, akik most nem tudtak eljönni előadást tartani, azok esetleg ebbe a kötetbe becsatlakoznának, úgyhogy ezt mindenképpen hosszú távra tervezzük.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Nagyon fontos, hogy minél több apró részletet közre adjunk azokból az időszakokból, amelyek a történelmi Magyarország meghatározói voltak. Hiszen kiváló tanítók, papok, szakemberek laktak ezen a vidéken – hangzott el az eseményen.

Mák Ferenc, társszervező, az irodalomtudományok doktora: „Úgy emlékezünk vissza az elődökre, ráadásul az 1914 előtti korszakra, vagyis a kiegyezést követő fél évszázadra, amikor a vidékünkön csodálatosan felvirágzott az oktatás, a kultúra, az irodalom, a történelemtudomány, lelkes művelői támadtak a tudományos életnek, tehát olyan teljesítmények kerültek az olvasók kezébe, amelyek ma is példamutatóak a számunkra.”

Köszöntő beszédében Hajnal Jenő emlékeztetett, múltunk nem 1918-ban kezdődött. Az elmúlt időszakban pedig szinte kizárólag ezzel az időszakkal foglalkozott a vajdasági magyar értelmiség – tette hozzá az MNT elnöke: „Jól tudjuk, hogy ezeréves múltunk van, és ennek a múltnak a 19. századi időszaka határozta meg, hogy miként alakult a jövőnk a 20. században, és hogyan, miként formálódhat a 21. századunk.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A tanácskozást a Magyar Tudományos Akadémia Domus intézményi pályázata támogatásával a Bácsország Vajdasági Honismereti Szemle, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Magyar Nemzeti Tanács szervezte.

Hajnal Jenő
Hulló István
Mák Ferenc
Bácsország
Gondi Martina
Németh Ferenc
Zenta

Most

20:56, Frissítve: 21:21

A jövő mezőgazdasága

A jövő mezőgazdaságáról – a precíziós gazdálkodásról és a digitális mezőgazdaságról hallhattak beszélgetést az érdeklődők csütörtökön este a VM4K klubhelyiségében.
16:10, Frissítve: 19:11

Átadták a Szent Száva-díjakat

Ezzel az elismeréssel Szent Száva napja alkalmából jutalmazzák meg azokat az egyéneket és szervezeteket, akik kiemelkedő eredményeket értek el többek között az oktatás és nevelés terén.

Népszerű

Kigyulladt egy szupermarket Szabadkán

Tűz ütött ki ma délután a szabadkai ócskapiac közelében. A sűrű, gomolygó füstöt az egész városban látni lehetett, a környéken alig lehetett kapni levegőt.

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.