Ugrás a tartalomra

Milyen Magyarország határain kívül magyarnak lenni?

2018.11.17
16:29
2018.11.17
17:58
Forrás
Pannon RTV
Esetleg a kelet-európai nemzetek más érzelmekkel élik meg hazaszeretetüket mint a többi európai nemzetek polgárai?

Vajon változott-e a hazaszeretet fogalma? - többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Bábel Balázs főpásztor, kalocsa-kecskeméti érsek. A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban tartott előadást szombaton.

Hogyan viszonyulunk szülőföldünkhöz, hazánkhoz, országunkhoz ? - ezekre a kérdésekre kereste a választ előadásában Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek. A főpásztor szombaton este volt a vendége a VM4K Európa és mi sorozatának. A szervezők elmondták, hogy a globalizált világban fontos a hazaszeretetről beszélni, hiszen vendégük ezt a fontos témát a kereszténység szempontjából mutatja be.

Szabó Zsuzsanna, kulturális referens, VM4K: „Volt már nálunk irodalmi est, zenés est, történelemmel is foglalkoztunk, politikával, vallással is. Tehát igyekszünk mindenkinek az igényét kielégíteni.”

Térjünk vissza gyökereinkhez - idézte többek között II. János Pál pápát is előadásában Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek. A hazaszeretet a nemzethez való hűség mellett, annak gazdagodását segíti és hite szerint ez elősegíthetné Európát is az újra magára találásában. Ahogy elmondta, azért van itt, hogy a vajdasági magyarokat erősítse abban, hogy őrizzék és használják az anyanyelvüket.

Bábel Balázs, főpásztor, kalocsa-kecskeméti érsek, Magyarország: „Van egy Európa, amelyben élünk most már 2000 éve legalább. És benne van egy nemzet, egy haza. És a kettőnek úgy kell egymásra találnia, hogy az értékeket fölerősítse, és ami egyikben pozitívum a másikban is azzá váljék. Ez a célunk.”

A jövő héten a szabadkai VM4K klubhelyiségében egy irodalmi eseménnyel várják majd a vendégeket. Kosztolányi és a szabadkőművesség címmel Arany Zsuzsanna irodalomtörténész tart majd előadást.

Szabadka
VM4K
Bábel Balázs

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.