Ugrás a tartalomra

Milyen módszertannal csalogassuk a legkisebbeket a könyvek világába, a történetmesélés útjára?

2022.09.23
10:22
2022.09.23
17:12
Forrás
Pannon RTV
Erre a kérdésre keresték a választ Topolya Község Múzeumában megtartott Vadlazac2, érintés, mozgás, olvasóvá nevelés című műhelymunkán.

Múzeum- és óvodapedagógusoknak, tanítóknak, könyvtárosoknak, szülőknek mutattak szempontokat a kortárs gyermekirodalmi művek befogadásához, pedagógiai gyakorlatmegújításához. A program első alkalmán Gróh Ilona, a Ringató-program megálmodója tartott foglalkozást babáknak, kisgyermekeknek Csernik Attila képzőművész retrospektív kiállításának gyermekirodalom-illusztrációs termében, majd a módszer elméleti hátteréről beszélt a felnőtteknek. Az olvasóvá nevelés már kisbabakorban elkezdődik, a mondókák, énekek, ölbéli játékok által, hiszen a zene, a vers, a mese egy tőről fakad - hangsúlyozta Gróh Ilona.

A továbbiakban Bereczkiné dr. Záluszky Anna Esztétikai érzelmek fejlesztése gyerekirodalommal koragyermekkorban: gyerekkönyvek, mondókák, versek, mesék a legkisebbeknek címmel tartott előadást.

A programsorozat az Ifjúsági és Gyermekirodalmi Centrum jóvoltából valósult meg.

Gróh Ilona, a Ringató-program megálmodója: „Azt gondolom, hogy a legkisebb gyerekekkel kezdjük az olvasóvá nevelést is úgy, ahogy a zenei nevelést is, tehát akár a születéstől. A legegyszerűbb mondókákkal, dajkarímekkel, ölbéli játékokkal indulhat már az olvasóvá nevelés, hiszen a kisgyerek szöveget hall, szavakat hall, arra megpróbál majd, ahogy cseperedik és érik, odafigyelni. Én a zenei neveléssel foglalkozom, de a zene, a vers, a mese egy tőről fakad. Különösen a legkisebb gyerekek esetében ez szétválaszthatatlan egymástól.”

Topolya
gyermek
Ringató

Most

17:48, Frissítve: 18:01

Magyar szempontból fontos brazil siker a csehek ellen

A brazil együttes - a magyar válogatott szempontjából kedvezően - 30-27-re legyőzte a cseh csapatot a dán-norvég-svéd közös rendezésű olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének utolsó fordulójában.
15:41, Frissítve: 17:15

Felszabadítják az országot

December 17-én szabadítsuk fel Belgrádot, Vajdaságot, Kragujevacot, Kruševacot és Kraljevot, ezt követően tavasszal pedig Újvidéket! Erre szólította fel a választókat szombat este a tartományi székvárosban tartott kampánygyűlésén Marinika Tepić.
13:49, Frissítve: 16:36

Még biztosabb lehet a gázellátás

Üzembe helyezték a szerb–bolgár gázösszekötő rendszert a Niš melletti Trupale falunál. Ezzel újabb alternatív földgázellátási útvonalat kapott az ország. A vezeték kiépítésének összértéke 94 millió euró volt.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.