Ugrás a tartalomra

Milyen módszertannal csalogassuk a legkisebbeket a könyvek világába, a történetmesélés útjára?

2022.09.23
10:22
2022.09.23
17:12
Forrás
Pannon RTV
Erre a kérdésre keresték a választ Topolya Község Múzeumában megtartott Vadlazac2, érintés, mozgás, olvasóvá nevelés című műhelymunkán.

Múzeum- és óvodapedagógusoknak, tanítóknak, könyvtárosoknak, szülőknek mutattak szempontokat a kortárs gyermekirodalmi művek befogadásához, pedagógiai gyakorlatmegújításához. A program első alkalmán Gróh Ilona, a Ringató-program megálmodója tartott foglalkozást babáknak, kisgyermekeknek Csernik Attila képzőművész retrospektív kiállításának gyermekirodalom-illusztrációs termében, majd a módszer elméleti hátteréről beszélt a felnőtteknek. Az olvasóvá nevelés már kisbabakorban elkezdődik, a mondókák, énekek, ölbéli játékok által, hiszen a zene, a vers, a mese egy tőről fakad - hangsúlyozta Gróh Ilona.

A továbbiakban Bereczkiné dr. Záluszky Anna Esztétikai érzelmek fejlesztése gyerekirodalommal koragyermekkorban: gyerekkönyvek, mondókák, versek, mesék a legkisebbeknek címmel tartott előadást.

A programsorozat az Ifjúsági és Gyermekirodalmi Centrum jóvoltából valósult meg.

Gróh Ilona, a Ringató-program megálmodója: „Azt gondolom, hogy a legkisebb gyerekekkel kezdjük az olvasóvá nevelést is úgy, ahogy a zenei nevelést is, tehát akár a születéstől. A legegyszerűbb mondókákkal, dajkarímekkel, ölbéli játékokkal indulhat már az olvasóvá nevelés, hiszen a kisgyerek szöveget hall, szavakat hall, arra megpróbál majd, ahogy cseperedik és érik, odafigyelni. Én a zenei neveléssel foglalkozom, de a zene, a vers, a mese egy tőről fakad. Különösen a legkisebb gyerekek esetében ez szétválaszthatatlan egymástól.”

Topolya
gyermek
Ringató

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.