Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Milyen módszertannal csalogassuk a legkisebbeket a könyvek világába, a történetmesélés útjára?

2022.09.23
10:22
2022.09.23
17:12
Forrás
Pannon RTV
Erre a kérdésre keresték a választ Topolya Község Múzeumában megtartott Vadlazac2, érintés, mozgás, olvasóvá nevelés című műhelymunkán.

Múzeum- és óvodapedagógusoknak, tanítóknak, könyvtárosoknak, szülőknek mutattak szempontokat a kortárs gyermekirodalmi művek befogadásához, pedagógiai gyakorlatmegújításához. A program első alkalmán Gróh Ilona, a Ringató-program megálmodója tartott foglalkozást babáknak, kisgyermekeknek Csernik Attila képzőművész retrospektív kiállításának gyermekirodalom-illusztrációs termében, majd a módszer elméleti hátteréről beszélt a felnőtteknek. Az olvasóvá nevelés már kisbabakorban elkezdődik, a mondókák, énekek, ölbéli játékok által, hiszen a zene, a vers, a mese egy tőről fakad - hangsúlyozta Gróh Ilona.

A továbbiakban Bereczkiné dr. Záluszky Anna Esztétikai érzelmek fejlesztése gyerekirodalommal koragyermekkorban: gyerekkönyvek, mondókák, versek, mesék a legkisebbeknek címmel tartott előadást.

A programsorozat az Ifjúsági és Gyermekirodalmi Centrum jóvoltából valósult meg.

Gróh Ilona, a Ringató-program megálmodója: „Azt gondolom, hogy a legkisebb gyerekekkel kezdjük az olvasóvá nevelést is úgy, ahogy a zenei nevelést is, tehát akár a születéstől. A legegyszerűbb mondókákkal, dajkarímekkel, ölbéli játékokkal indulhat már az olvasóvá nevelés, hiszen a kisgyerek szöveget hall, szavakat hall, arra megpróbál majd, ahogy cseperedik és érik, odafigyelni. Én a zenei neveléssel foglalkozom, de a zene, a vers, a mese egy tőről fakad. Különösen a legkisebb gyerekek esetében ez szétválaszthatatlan egymástól.”

Topolya
gyermek
Ringató

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Verbászi fiú a bravúros magyar válogatottban

Újoncot avatott a magyar labdarúgó-válogatott Lipcsében, a Nemzetek Ligája ötödik fordulójában, ahol egygólos győzelmet aratott a németek ellen. Az új játékos a mindössze 18 éves vajdasági fiú, Kerkez Miloš.

Megküzdöttek a Mohol legnagyobb parasztja címért

Látogatottságban és a résztvevők számát tekintve is rekordot döntött a 8. Moholi Parasztolimpia. Ilyenkor dől el, hogy kik a környék legnagyobb parasztjai, akik különböző mezőgazdasághoz köthető versenyszámokban mérettetik meg magukat.