Ugrás a tartalomra
táncolók
Hagyományok Háza

Mindent a Batyuba!

2018-07-21
18:24
2018-07-21
18:31
Forrás
Dr. Csermák Zoltán
Július utolsó hetében tartják Zentagunarason a legnagyobb délvidéki népművészeti tábort, a Batyu tábort. A programra idén is majd’ háromszáz fiatalt várnak.

Immár nemes hagyománnyá vált Vajdaságban a Batyu tábor. Idén július 22-28-ig tart a néptánc-népzenei találkozó, amelynek, mint az utóbbi évtizedekben Zentagunaras ad otthont. A Hagyományok Háza vajdasági hálózata szakmai partnerségével megvalósuló esemény célja nemcsak új táncanyag tanulása, hanem egyben ifjúsági találkozó is: fontos szerepet játszik, hogy a fiatalok megismerkedjenek a hozzájuk hasonló korú, hasonló érdeklődési körű társaikkal. A különböző korosztályok együttléte is a tábor célja, hiszen az ifjak ismereteinek gyarapodását segíti az idősebbektől ellesett példa a táncházakban és a szabadidőben. A hetes program megmozgatja az észak-bácskai település lakóit.

Sátortábor, de a foglalkozásokat, táncoktatásokat fedett helyen tartják: az iskola tornatermében a legfiatalabb korosztály, a tűzoltóotthonban az 5-6. osztályosok, a művelődési ház próbatermében a 7-8. osztályosok, a színpadon pedig a legidősebb korosztály táncol. A kiegészítő programok, a tamburaoktatás, a bútorfestés és gyöngyfűzés tanteremben, a nemezelés és a fafaragás pedig az udvari csűrben, úgynevezett „nyitott tanteremben” kapott helyet.

táncoló gyerekpár

Immár hagyomány a magyarországi táborlakók érkezése, évekig a győri Regös táncegyüttes felnőtt és utánpótlás-csoportja járt a táborba, ebben az évben pedig - második alkalommal - csömöri és soroksári táncosok érkeznek.

A táncoktatásokhoz élőzene dukál, a Fokos és a Csalóka zenekar tagjai húzzák a talpalávalót. A tábort a Fokos zenekar Jókedvemben című lemezbemutató koncertje nyitja, a gálaműsort július 28-án, szombaton este tartják.

A Batyu tábort 1994-ben szervezte meg először a Batyu népzenei együttes Óbecsén. A közösségi együttlét a népzene és a néptánc népszerűsítésére szolgált a becsei fiatalság körében, hiszen akkor még nem működött sem néptánccsoport, sem zenekar, sem énekcsoport a településen. A tábornak köszönhetően 1994 szeptemberében megalakult a Szelence táncegyüttes és a Cimbora táncegyüttes az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben, és ez egyben megalapozta az óbecsei néptáncmozgalmat is.

A „Batyu” története igen változatos: 1998-ig Dreán tartotta az együttes a tábort, majd az
1999-es bombázások miatt elmaradt a rendezvény, utána pedig a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ vállalta magára a szervezést. Néhány évig Pacsér adott otthont a tábornak, több mint 10 éve pedig a zentagunarasi Október 18. Általános Iskola lett a rendezvény helyszíne.

Információk: Kisimre Szerda Anna (381) 642464679, (381) 692464679 kisimrea@gmail.com

Zentagunaras
Batyu tábor
Hagyományok Háza

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:59

Elhunyt Sára Sándor

Meghalt Sára Sándor Kossuth-nagydíjas és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező, a nemzet művésze, az egykori Duna Televízió első elnök-főigazgatója.
11:35, Frissítve: 11:42

Kezdődik a csillagászati ősz

Szeptember 23-án délelőtt 9:50-kor érik ismét merőlegesen a Nap sugarai az Egyenlítőt. Ez az időpont az őszi napéjegyenlőség, ezzel pedig csillagászati értelemben is kezdetét veszi az ősz.
11:13, Frissítve: 11:20

New Yorkba utazik Aleksandar Vučić

A szerb államfő részt vesz az Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlésének 74. ülésszakán. A központi téma a klímaváltozás lesz, de szóba kerül majd a koszovói kérdés rendezése is.
10:10, Frissítve: 10:18

Szükségünk lesz az esernyőre

A beboruló égboltból hétfőn több helyen várható eső, zápor. A nappali hőmérsékletek visszaesnek, az éjszakák ugyanakkor enyhülnek.
09:33

Ma van az autómentes nap

A világnapot 1998 óta minden évben szeptember 22-én tartják. A jeles nap célja, hogy felhívja a figyelmet a környezettudatosabb közlekedésre.
09:30, Frissítve: 09:55

Törték a kukoricát Tordán

Jó időben, sok vendége volt a Kukoricafesztiválnak Tordán. Kézi kukoricatörésben 12 hazai, anyaországi és romániai csapat mérte össze ügyességét.

Népszerű