Ugrás a tartalomra
táncolók
Hagyományok Háza

Mindent a Batyuba!

2018-07-21
18:24
2018-07-21
18:31
Forrás
Dr. Csermák Zoltán
Július utolsó hetében tartják Zentagunarason a legnagyobb délvidéki népművészeti tábort, a Batyu tábort. A programra idén is majd’ háromszáz fiatalt várnak.

Immár nemes hagyománnyá vált Vajdaságban a Batyu tábor. Idén július 22-28-ig tart a néptánc-népzenei találkozó, amelynek, mint az utóbbi évtizedekben Zentagunaras ad otthont. A Hagyományok Háza vajdasági hálózata szakmai partnerségével megvalósuló esemény célja nemcsak új táncanyag tanulása, hanem egyben ifjúsági találkozó is: fontos szerepet játszik, hogy a fiatalok megismerkedjenek a hozzájuk hasonló korú, hasonló érdeklődési körű társaikkal. A különböző korosztályok együttléte is a tábor célja, hiszen az ifjak ismereteinek gyarapodását segíti az idősebbektől ellesett példa a táncházakban és a szabadidőben. A hetes program megmozgatja az észak-bácskai település lakóit.

Sátortábor, de a foglalkozásokat, táncoktatásokat fedett helyen tartják: az iskola tornatermében a legfiatalabb korosztály, a tűzoltóotthonban az 5-6. osztályosok, a művelődési ház próbatermében a 7-8. osztályosok, a színpadon pedig a legidősebb korosztály táncol. A kiegészítő programok, a tamburaoktatás, a bútorfestés és gyöngyfűzés tanteremben, a nemezelés és a fafaragás pedig az udvari csűrben, úgynevezett „nyitott tanteremben” kapott helyet.

táncoló gyerekpár

Immár hagyomány a magyarországi táborlakók érkezése, évekig a győri Regös táncegyüttes felnőtt és utánpótlás-csoportja járt a táborba, ebben az évben pedig - második alkalommal - csömöri és soroksári táncosok érkeznek.

A táncoktatásokhoz élőzene dukál, a Fokos és a Csalóka zenekar tagjai húzzák a talpalávalót. A tábort a Fokos zenekar Jókedvemben című lemezbemutató koncertje nyitja, a gálaműsort július 28-án, szombaton este tartják.

A Batyu tábort 1994-ben szervezte meg először a Batyu népzenei együttes Óbecsén. A közösségi együttlét a népzene és a néptánc népszerűsítésére szolgált a becsei fiatalság körében, hiszen akkor még nem működött sem néptánccsoport, sem zenekar, sem énekcsoport a településen. A tábornak köszönhetően 1994 szeptemberében megalakult a Szelence táncegyüttes és a Cimbora táncegyüttes az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben, és ez egyben megalapozta az óbecsei néptáncmozgalmat is.

A „Batyu” története igen változatos: 1998-ig Dreán tartotta az együttes a tábort, majd az
1999-es bombázások miatt elmaradt a rendezvény, utána pedig a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ vállalta magára a szervezést. Néhány évig Pacsér adott otthont a tábornak, több mint 10 éve pedig a zentagunarasi Október 18. Általános Iskola lett a rendezvény helyszíne.

Információk: Kisimre Szerda Anna (381) 642464679, (381) 692464679 kisimrea@gmail.com

Zentagunaras
Batyu tábor
Hagyományok Háza

Most

Népszerű

Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli énekesnő

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt.