Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szabolcski Erik

Minősülni kívánó néptánccsoportok mutatkoztak be Újvidéken

2019.12.02
07:04
2019.12.02
17:51
Forrás
Pannon RTV
Négy vajdasági és egy anyaországi néptánccsoport vetélkedett tegnap a Néptáncosok Országos Bemutató Színpada keretein belül az Újvidéki Színházban.

Kiváló minősítésben a magyarkanizsai Ördögcsákja, a deszki Tiszavirág és a topolyai Cirkalom táncegyüttes részesült, továbbá jó minősítést kapott két szabadkai együttes: a Népkörben működő Róna táncegyüttes, valamint a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület Szabadka táncegyüttese.

Savelin László, szervező, Topolya: „Vajdaságban a minősítő 1997-ben kezdődött. Kárpát-medencei szintű megmérettetés. A Martin György minősítő rendszerbe 97-ben lépett be Vajdaság. Azóta kétévente megszervezzük a versenyt.”

Pannon RTV/Szabolcski Erik

A táncosokat öt tagú szakmai zsűri értékelte. Az elérhető maximális pontszám 150. Ahhoz, hogy egy csoport elérje a minősítést legalább 100 pontot kell szereznie. A zsűri figyelembe veszi a látványt, a technikai felkészültséget, az előadás szerkesztését, és a dramaturgiát is.

Kádár Ignác, zsűritag, Veszprém, Magyarország: „Egy táncegyüttesben egy vezető ráadja a fejét, hogy egy minősítőn részt vegyen, nagyon nagy jelentősége van, hiszen összefogja a táncegyüttest. Hosszú hónapok, akár hosszú évek munkája az, hogy egy ilyen 30-45 perces produkció létrejöjjön, és azalatt a felkészülési idő alatt nagyot fejlődik az együttes, nagyon nagy összetartó ereje van. Ez mindenképpen fontos.”

Pannon RTV/Szabolcski Erik

A rendezvény társszervezője a Vajdasági Magyar Folkórközpont volt.

A Néptáncosok Országos Bemutatószínpadán a zsűri döntése alapján a topolyai Cirkalom táncegyüttes, a deszki Tiszavirág táncegyüttes és a magyarkanizsai Ördögcsáklya táncegyüttes kiválóan minősült, a szabadkai Róna és a Szabadka táncegyüttes jól minősült.

Néptáncosok Országos Bemutató Színpada
Újvidéki Színház
néptánccsoport
minősítő

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 15:07

Jegricska napjai

A Jegricska napjai elnevezésű rendezvényt a Vajdaság Vizei Közvállalat szervezésében tartották meg. Több foglalkozást is szerveztek temerini és szőregi általános iskolák diákoknak.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.