Ugrás a tartalomra

Mintegy ezren hallgatták a kántorkoncertet a zsinagógában

2018.10.10
07:19
2024.03.19
08:42
Forrás
Pannon RTV
Sehechejanu - Aki életet adtál nekünk címmel tartották meg kedden este a szabadkai zsinagógában a kántorkoncertet. A hangverseny a negyedik Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál közkedvelt eseménye.

A koncerten olyan neves előadóművészek léptek fel, mint Nógrádi Gergely, Budai Miklós, Fellegi Balázs, Zucker Immánuel és Neumark Zoltán. A díszben pompázó zsinagóga mintegy ezer ülőhelye megtelt.

Lenyűgöző helyszín, különleges dallamok, autentikus hangulat jellemezte a kántorkoncertet. Nógrádi Gergely, kántor, Frankel Leó Zsinagóga, Budapest: „Tényleg úgy érezzük, hogy hazajövünk és ezt próbáljuk meghálálni azzal, hogy minden évben hozunk olyan dalokat, olyan műsort ami egyedi, aminek a jó részét direkt Szabadkára hozzuk.”

A rendezvény megrendezésének legfontosabb szempontja a minőségi kultúra terjesztése - emelte ki Szabados Róbert, a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke: „Az ilyen fajta kulturális történésre érdekeltség van Szabadkán, és a szabadkaiak igényt tartanak rá. Az elkövetkező időszakban a várossal és az MNT-vel karöltve arról beszéltünk, arról akarunk dönteni, hogy csak a legminőségibb kulturális események legyenek a Zsinagógában.

A koncertnek különleges táptalajt ad a felújított Szabadkai Zsinagóga, amely az összefogást is szimbolizálja. Babity János, főkonzul, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa: „Itt Szabadkán, a helyi közösségben lehet érezni, ahol több kultúra és több vallás is találkozik, hogy már ebben a szabadkai kulturális évadban a zsidó kulturális fesztivál is helyet kapott.”

A műsoron 16 dal szerepelt - zömében hagyományos zsidó dallamok, de néhány örökzöld szerzemény is helyet kapott a repertoáron, és egy világbemutatót is tartottak. Nógrádi Gergely főkántor kompozíciója a szabadkai Zsinagógában hangzott el először.

Szabadka
Zsinagóga

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.