Ugrás a tartalomra
hungaricana.hu

Mit énekeltek száz éve ott, ahol ma lakunk?

2019-04-12
11:02
2019-04-12
16:47
Forrás
index.hu
200 ezer dal került fel a magyar Zenetudományi Intézet hangos térképére. A hungaricana.hu-ra az intézmény hangarchívumából több mint 12 ezer órányi hanganyagot töltöttek fel térképpel összekapcsolva.

Az újonnan kialakított térképes adatbázis egyedülálló a világon. Néhány kattintással meghallgathatjuk, hogy mit énekeltek a településünkön harminc, ötven vagy akár száz évvel ezelőtt is. Például Bácskossuthfalva 72 feltöltött elemmel rendelkezik. Bolya Mátyás, az MTA Zenetudományi Intézetének munkatársa elmondta, hogy további fejlesztésre törekszenek, hogy a későbbiekben filmfelvételekkel tudják a bázist bővíteni, így a néptánc-örökségünkbe is könnyen betekinthetünk a neten.

népzene

Most

21:52, Frissítve: 22:37

A Szerbia Jövője kampány Belgrádban

Szerbia nem megosztott ország, tisztességes emberek lakják, akik dolgoznak és fejlődést szeretnének - hangzott el a Szerbia Jövője kampánysorozat központi nagygyűlésén, Belgrádban.
19:14, Frissítve: 19:24

Megmentették a Notre-Dame festményeit

Már csak négy műtárgy maradt bent, amelyek szintén érintetlenek, de egyelőre nem lehet hozzájuk férni, mert a helyet, ahol találhatók, még mindig nem biztosították a hatóságok.
19:02, Frissítve: 19:11

Virágfesztivál Kúlán

Több mint 50 kiállító szebbnél-szebb standjáról válogathatnak a növények szerelmesei a kúlai virágfesztiválon
18:55

Hetven éves az óbecsei Kajak-kenu Klub

Az idén ünnepli megalakulásának 70. évfordulóját az óbecsei Kajak-kenu Klub. Az olimpiai érmeseket, világ- és Európa-bajnokokat nevelő klub múltját egy kiállítás mutatja be a Városi Múzeum.
18:31

Húsvétra hangolódtak a Népkörben

Húsvéti táncházat és kézműves foglalkozást tartottak csütörtökön a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban. A húsvéti műhelymunkán hagyományos és modern módszerekkel készítettek hímes tojásokat.

Népszerű

Holttestet találtak a Tiszában

Megtalálták annak a 62 éves férfinek a holtestét a Tiszában Adorjánnál, aki március 24-én tűnt el Törökkanizsán.