Ugrás a tartalomra

Modern Folking Oromhegyesen

2019.12.13
13:15
2019.12.13
17:09
Forrás
Pannon RTV
Csaknem 80 általános iskolás felsős diák vett részt Oromhegyesen az első Modern Folking műhelymunkán, ahol a gyerekek hangszerbemutatón és énektanításon vettek részt.

Az esemény célja az volt, hogy a gyerekekkel megszerettessék a zenét, a népi kultúrát és a hangszereket. A nem mindennapi zeneórán a gyerekek többek között megtanulták milyen hangszer az a doromb és a tambura, valamint hogy mi a különbség az egyes furulyák között. A számos hangszer mellett pedig dalokat is felelevenítettek és az alapvető zenei ismeretüket is bővítették.
Pekla Kitti, tanuló: „Igazából az fogott meg a leginkább, hogy különböző kultúráknak megismerhettük, hogy milyen zenékre táncolnak például, akkor a szájhagyományt is átismételtük úgymond, illetve kis mondókákat úgymond énekelhettünk közösen.”

Az órán a gyerekek segítségére ebben Bakos Árpád zeneoktató, Balša Pešikan és Leonid Pilipović zenészek voltak. Bakos Árpád, zeneoktató: „Néhány fúvós hangszert hoztunk el, furulyákat, kis dorombot, ami ugye mindenkinek érdekes mert talán ritka hangszer, ritkán hallani főleg élőben, tambura, ami persze teljesen közismert a Vajdaságban és a koboz, ami ugye az én hangszerem, ami szintén nagyon ritka és kevesen játszanak rajta például Vajdaságban, Magyarországon már igen nagy reneszánszát éli most a koboz muzsika.”

Vígi László, a rendezvény szervezője kiemelte, az esemény célja az volt, hogy a gyerekekkel ilyen módon szerettessék meg többek között a népzenét. „A cél, hogy kilépjen a megszokott körökből ez az ilyen fajta tradicionális zeneoktatás, hangszerismertetés és hogy az ifjúsággal nagyon pici kortól, vagy általános iskolás kortól a diákok úgy ismerkedjenek meg a hangszerekkel, amely egyben szórakoztató, meseszerű és ez talán meg is szeretteti a diákokkal így a népzenét és a hagyományoz hangszereket. ”
Az esemény a Modern Folking projekt részeként egy IPA pályázat keretein belül a Wemsical Serbia Ifjúsági és Kulturális Egyesület szervezésében valósult meg.

Modern Folking
Oromhegyes
rendhagyó zeneóra

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.