Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Modern Folking Oromhegyesen

2019-12-13
13:15
2019-12-13
17:09
Forrás
Pannon RTV
Csaknem 80 általános iskolás felsős diák vett részt Oromhegyesen az első Modern Folking műhelymunkán, ahol a gyerekek hangszerbemutatón és énektanításon vettek részt.

Az esemény célja az volt, hogy a gyerekekkel megszerettessék a zenét, a népi kultúrát és a hangszereket. A nem mindennapi zeneórán a gyerekek többek között megtanulták milyen hangszer az a doromb és a tambura, valamint hogy mi a különbség az egyes furulyák között. A számos hangszer mellett pedig dalokat is felelevenítettek és az alapvető zenei ismeretüket is bővítették.
Pekla Kitti, tanuló: „Igazából az fogott meg a leginkább, hogy különböző kultúráknak megismerhettük, hogy milyen zenékre táncolnak például, akkor a szájhagyományt is átismételtük úgymond, illetve kis mondókákat úgymond énekelhettünk közösen.”

Az órán a gyerekek segítségére ebben Bakos Árpád zeneoktató, Balša Pešikan és Leonid Pilipović zenészek voltak. Bakos Árpád, zeneoktató: „Néhány fúvós hangszert hoztunk el, furulyákat, kis dorombot, ami ugye mindenkinek érdekes mert talán ritka hangszer, ritkán hallani főleg élőben, tambura, ami persze teljesen közismert a Vajdaságban és a koboz, ami ugye az én hangszerem, ami szintén nagyon ritka és kevesen játszanak rajta például Vajdaságban, Magyarországon már igen nagy reneszánszát éli most a koboz muzsika.”

Vígi László, a rendezvény szervezője kiemelte, az esemény célja az volt, hogy a gyerekekkel ilyen módon szerettessék meg többek között a népzenét. „A cél, hogy kilépjen a megszokott körökből ez az ilyen fajta tradicionális zeneoktatás, hangszerismertetés és hogy az ifjúsággal nagyon pici kortól, vagy általános iskolás kortól a diákok úgy ismerkedjenek meg a hangszerekkel, amely egyben szórakoztató, meseszerű és ez talán meg is szeretteti a diákokkal így a népzenét és a hagyományoz hangszereket. ”
Az esemény a Modern Folking projekt részeként egy IPA pályázat keretein belül a Wemsical Serbia Ifjúsági és Kulturális Egyesület szervezésében valósult meg.

Modern Folking
Oromhegyes
rendhagyó zeneóra

Most

08:05, Frissítve: 10:13

Ne öld meg a nagyit!

Nem mindennapi módon biztat a karanténkötelezettség betartására egy brit város. A szlogenjük az, hogy "Ne öld meg a nagyit".

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.