Ugrás a tartalomra

Monodrámák az óbecsei Városi Színházban

2022.10.16
13:28
2022.10.16
16:59
Forrás
Pannon RTV
Szerdán este kezdődött és szombaton ért véget a jubileumi, 10. Monodráma Fesztivál, azaz a BE: FEMON az óbecsei Városi Színházban. A rendezvényen való részvételre az idén minden korábbinál több külföldi produkció pályázott.

A versenyprogram egyetlen magyar nyelvű produkciója Budapestről érkezett.

Szokatlan színházi kísérletet láthatott a közönség szombaton délután az óbecsei Városi Színházban. Az Én, Iphigénia című előadásban két rendező és egy rendezőpáros egyéni víziójában követhetjük végig ugyanazt a történetet, mindig más és más perspektívából. A szöveget Závada Péter költő kifejezetten Eke Angélának írta a színésznő saját családtörténetéből. A budapesti művésznő először állt színpadra monodrámával.

Eke Angéla, színésznő, Budapest: „Megtapasztalni, hogy egyedül vagy a színpadon, az egyrészt valami dermesztő színészileg, ugyanakkor egy olyan nagy tapasztalattal, egy olyan nagy erővel ér fel, hogy ha az ember meg tudja ugrani ezeket a bizonyos lépcsőfokokat, azt hiszem, többet lehet belőle tanulni, mint bármi másból.”

A szerdán kezdődött monodráma fesztivál négy napja alatt hét produkciót láthatott a közönség és a zsűri is.

Balázs Áron, színművész, Újvidék: „Nagyon széles skálája van ennek az előadásnak, láthattunk itt Beckettet is, amire ma már azt mondjuk, hogy klasszikus, de van nagyon sok önálló projekt, vagyis az alkotó maga írta, rendezte és játszik benne. A korosztály között vannak fiatalabbak is, pályakezdők, vannak, akik már régóta a pályán vannak, és ezért elég különböző típusú és érzelmi világot képviselő előadások.”

A mostani volt sorrendben a 10. BE: FEMON. Az idei fesztiválra összesen 26 monodráma jelentkezett.

Zdravko Petrović, igazgató, Városi Színház, Óbecse: „Egy igazán tekintélyes fesztivál lett, erről tanúskodik az érdeklődők nagy száma, akik beadják a jelentkezésüket. Ahogy már említettem valahol, az idén minden egykori jugoszláv tagköztársaságból jelentkeztek, több monodráma Magyarországról, Németországból, Ukrajnából, tehát a fesztiválnak híre ment.”

A zsűri a legjobb előadásnak Marija Medenica Neodustajanje című előadását nyilvánította, különdíjban pedig Sanja Milardović részesült Mala čuda című produkciójáért.

BE:FEMON
monodráma
Óbecse
színház

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:12

Negyedik napja keresik az eltűnt kislányt

Speciális mentőcsapatok érkeztek a helyszínre, most ők vizsgálják át a területet. Az alagutakat, a földalatti csatornákat és az aknákat is átvizsgálják. Igor Jurić szerint furcsák a kislány eltűnésének körülményei.
15:47

28. Rákóczi Mozgótábor – Pályázati felhívás

Vegyél részt a kanadai Rákóczi Alapítvány 2024-es Diákok Határok Nélkül Programjában! Tölts egy élménydús kirándulást Magyarországon! Ismerd meg múltunkat és járulj hozzá a jövő építéséhez és köss életre szóló barátságokat!
13:35

Lesz-e fagykár a gyümölcsösökben?

Idén is, mint jó pár évre visszamenőleg kora tavaszi fagyokkal szembesültek a gyümölcstermelők. Az elmúlt hetekben a fagyzugos helyeken a hajnali órákban a -4, -6 fokot is elérte a hőmérséklet.
13:20, Frissítve: 13:26

Tojásvadászat Királyhalmon

Tojásfadíszítés, kézműves foglalkozás és kincskeresés - ez várt ma a gyerekekre Királyhalmon. A kultúrotthon előtti parkban örömmel gyűjtötték a húsvéti kincseket a legkisebbek.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.