Ugrás a tartalomra

Most minden a zenéről szól Topolyán

2023.03.16
15:09
2023.03.16
17:11
Forrás
Pannon RTV
Tegnap a Magyar Állami Operaház művészeinek koncertjével kezdődtek a Topolyai Zenei Napok. Ma az Alapfokú Zeneiskola hangszerversenyei kezdődtek. Ezen az előkészítős diákoktól az egyetemistákig bemutatkozhattak a zenei tanulmányokat folytató tanulók.

Gitárversennyel kezdődtek a Topolyai Zenei Napok az Alapfokú Zeneiskolában.

Olajos Dominik, Zenta: „- Azért választottam a gitárt, mert már kiskorom óta nagyon szeretnék gitározni és már nagyon régóta készülök erre a versenyre.
- Mivel érkeztél, milyen zeneszámokat hoztál?
- Hoztam egy dzsessz számot, egy rockosabbat és egy szomorúbbat.”

Magyarországról is érkeztek versenyzők. Reneszánsz és romantika korabeli, valamint 20. századi dallamokkal érkezett Krizsány Csenge, aki az egyetemisták kategóriájában versenyzett.

Krizsány Csenge, Cegléd, Magyarország: „Voltam már, azt hiszem, kétszer. Nagyon szeretem, mert nem túl kompetitív, nem érzem azt, hogy a versenyzők ellenségesek lennének egymással, inkább mindenki barátságos és jó hangulat van itt általában.”

A zenei szemle öt napon át tart, 309 versenyző mutatkozik be különböző csoportokban. A gitárversenyen 34-en vettek részt.

Tóth Diósi Arabella, igazgató, Alapfokú Zeneiskola, Topolya: „Holnap a zongoristák nagy része versenyzik vagy egy része, így mondhatom, szombaton a vonósok fognak versenyezni, vasárnap a zongoristák másik része, illetve a dzsessz kategória is vasárnap zajlik és hétfőn a fafúvósok és a rézfúvósok is versenyezni fognak két különböző helyszínen.”

A program részeként kedden este a Görög Sisters zongorakettős koncertjét láthatja a közönség a Nikola Tesla Általános Iskola dísztermében.

Topolya
Topolyai Zenei Napok
Tóth Diósi Arabella

Most

14:41

Halásztelki fúvósok koncerteztek Belgrádban

A Bocskai István Református Oktatási Központ Fúvós Együttese mutatkozott be a belgrádi Collegium Hungaricumban. A Magyarországról érkező fiatalok egyórás koncertet tartottak a szerb fővárosban működő magyar kulturális központban.
14:34

Elkezdődött a TeátrumHíd Fesztivál

A programot zenei-összművészeti est, pódiumbeszélgetések is színesítik, és a fesztivál ideje alatt kiállítják a szervezők által középiskolások számára meghirdetett rajzpályázat legjobb alkotásait is.
13:04

Nehézbombázót lőtt le Ukrajna

Ukrajna pénteken lelőtte az orosz légierő egyik Tupoljev Tu-22M szuperszonikus nehézbombázóját a dél-oroszországi Sztavropol régióban – közölte Kijev.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.