Ugrás a tartalomra

Mozgott a kép - Zentán is...

2018.10.14
09:41
2024.03.19
08:33
Forrás
Pannon RTV
Zentán is megtartották a vajdasági magyar mozgókép napját. Az érdeklődők 9 rövidfilmet tekinthettek meg a Zentai Alkotóházban.

A kiválasztott filmek között helyet kapott többek között Vicsek Károly és Tolnai Szabolcs két-két alkotása, emellett Antal Szilárd és Bicskei Zoltán filmjei. Hugyik Richárd, igazgató, Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ, Zenta: „Tulajdonképpen tematika alapján választjuk ki a dokumentumfilmeket, rövid filmeket, és ezeket levetítjük.”

Az idei mozgóképnapon a hagyományos dokumentumfilmek mellett olyan kísérleti-experimentális alkotásokat is levetítettek, amelyek már a feledés homályába merültek. Siflis Zoltán, Balázs Béla-díjas rendező: „Ezek nem klasszikus filmek. Kísérleti jellegűek, ugyanis a mozgókép, a film formanyelvi határait feszegetik. Gyakorlatilag új, sajátos képi láttatást mutatnak be. Semmiféleképpen nem kötődik a hagyományos játékfilmhez, vagy a dokumentumfilmhez.”

Zentán kívül egyebek mellett Szabadkán, Zomborban, Topolyán, Újvidéken és Magyarkanizsán is megemlékeznek a vajdasági magyar mozgókép napjáról.

vajdasági magyar mozgókép napja
Zenta
alkotóház
Vicsek Károly
Tolnai Szabolcs
Antal Szilárd
Bicskei Zoltán
Siflis Zoltán

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.