Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szkocsovszki László

Mozivásznon a Tisza és Magyarkanizsa természeti, kulturális öröksége

2022.04.28
16:56
2022.04.28
18:54
Forrás
Pannon RTV
Szeged és Magyarkanizsa természeti, kulturális értékeiről mutattak be rövidfilmeket csütörtökön a magyarkanizsai Cnesában. Az alkotások a CULTCAP program által szervezett filmes táborban készültek, szegedi és kanizsai diákok közös együttműködésével.

A program közel 168 ezer euró értékű Európai Uniós hozzájárulással jött létre. A pályázaton elnyert összeg egy részéből pedig a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény felújítására fordították.

Pannon RTV/Szkocsovszki László

A kisfilmek központi témája a Tisza és a Magyarkanizsa-Szeged határtérség természeti, kulturális öröksége. A CULTCAP program a régió filmes örökségének felfedezésére és bemutatására fókuszált. Ennek okán egy filmes tábort is szerveztek a programon belül, amelyen szegedi és kanizsai diákok is egyaránt részt vettek.

Mikola Gyöngyi, szakmai vezető, CULTCAP projekt: „Készült egy játékfilm. Ez egy menekült tematikát dolgozott fel. A diákok írták a forgatókönyvet. Ők dolgoztak operatőrként, ennek a műhelynek a vezetője Oláh Tamás dramaturg volt. A második film egy dokumentumfilm volt a kanizsai fahalászokról. Ez is egy nagyon szép film lett. Nekem személy szerint ez tetszik a legjobban. De mindegyik film természetesen nagyon jó. Itt a műhely vezetője Iván Attila volt. A harmadik film pedig egy filmesszé, amikor bejártuk a járást és Kanizsát.”

Pannon RTV/Szkocsovszki László

A projekt fennmaradt összegéből az elmúlt másfél évben felújították a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény épületét is. Többek között új technikai felszerelést szereltek be, de új padlóburkolatot is kapott az épület.

Fejsztámer Róbert, polgármester, Magyarkanizsa: „Ez a fejlesztés nem csak a szoft jellegű, tehát nem csak az előadások, rendezvény jellegű dolgokra hegyezte a hangsúlyt, hanem voltak benne infrastrukturális beruházások is. Valójában a teljes intézmény itt Magyarkanizsán mondhatni teljesen megújult.”

Pannon RTV/Szkocsovszki László

A konferencia végén a filmeket is levetítették a felújított mozi- és színházteremben, valamint beszélgetni is lehetett a készítőkkel.

Magyarkanizsa
filmbemutató
Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény
IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:10

Fagyos napok jönnek

Szerdáig fagyos napokra készülhetünk. A legmagasabb nappali hőmérséklet +1 és -2 fok körül mozog majd Szerbiában.
14:47, Frissítve: 16:38

Tejbajok

Egyre kevesebb a fejőstehén, és egyre több a probléma a tejjel Szerbiában.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.