Ugrás a tartalomra

Mozivásznon a Tisza és Magyarkanizsa természeti, kulturális öröksége

2022.04.28
16:56
2022.04.28
18:54
Forrás
Pannon RTV
Szeged és Magyarkanizsa természeti, kulturális értékeiről mutattak be rövidfilmeket csütörtökön a magyarkanizsai Cnesában. Az alkotások a CULTCAP program által szervezett filmes táborban készültek, szegedi és kanizsai diákok közös együttműködésével.

A program közel 168 ezer euró értékű Európai Uniós hozzájárulással jött létre. A pályázaton elnyert összeg egy részéből pedig a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény felújítására fordították.

A kisfilmek központi témája a Tisza és a Magyarkanizsa-Szeged határtérség természeti, kulturális öröksége. A CULTCAP program a régió filmes örökségének felfedezésére és bemutatására fókuszált. Ennek okán egy filmes tábort is szerveztek a programon belül, amelyen szegedi és kanizsai diákok is egyaránt részt vettek.

Mikola Gyöngyi, szakmai vezető, CULTCAP projekt: „Készült egy játékfilm. Ez egy menekült tematikát dolgozott fel. A diákok írták a forgatókönyvet. Ők dolgoztak operatőrként, ennek a műhelynek a vezetője Oláh Tamás dramaturg volt. A második film egy dokumentumfilm volt a kanizsai fahalászokról. Ez is egy nagyon szép film lett. Nekem személy szerint ez tetszik a legjobban. De mindegyik film természetesen nagyon jó. Itt a műhely vezetője Iván Attila volt. A harmadik film pedig egy filmesszé, amikor bejártuk a járást és Kanizsát.”

A projekt fennmaradt összegéből az elmúlt másfél évben felújították a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény épületét is. Többek között új technikai felszerelést szereltek be, de új padlóburkolatot is kapott az épület.

Fejsztámer Róbert, polgármester, Magyarkanizsa: „Ez a fejlesztés nem csak a szoft jellegű, tehát nem csak az előadások, rendezvény jellegű dolgokra hegyezte a hangsúlyt, hanem voltak benne infrastrukturális beruházások is. Valójában a teljes intézmény itt Magyarkanizsán mondhatni teljesen megújult.”

A konferencia végén a filmeket is levetítették a felújított mozi- és színházteremben, valamint beszélgetni is lehetett a készítőkkel.

Magyarkanizsa
filmbemutató
Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény
IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program

Most

21:33, Frissítve: 21:52

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.
20:29, Frissítve: 20:38

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről fognak tárgyalni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.