Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Műalkotásokkal hívják fel a figyelmet a zentai műemlékekre

2018.07.26
12:19
2018.07.26
16:28
Forrás
Pannon RTV
Hetedik alkalommal szervezték meg a Művészet és műemlékvédelem elnevezésű művésztelepet Zentán.

A szervezők célja, hogy műalkotásokkal hívják fel a figyelmet a Zentán található műemlékekre.

Az előző évekhez hasonlóan idén is nagy érdeklődés mutatkozott a művésztelep iránt. Mintegy 17 alkotó dolgozik a változatos képzőművészeti alkotásokon. Monyov Glória egy különleges szőnyeget készít.

Monyov Glória, résztvevő, Művészet és műemlékvédelmi művésztelep: „Az otthon elemeit akartam összhangba hozni, ezért hoztunk egy fogast a galériából, és rászőttem egy szőnyeget, mivel ez egy hagyományos technika. A múzeumban megfigyeltem a hagyományos zentai mintákat, és azt is beleszőttem a szőnyegbe.”

A korábbi évekkel ellentétben idén nem akasztottak művészi eszközökkel kivitelezett táblákat a műemlékekre, mondta el Raffay Endre művészettörténész, a művésztelep egyik ötletgazdája.

Raffay Endre, művészettörténész: „Meg kell mondanom, hogy idén volt az első olyan év, amikor úgy döntöttünk, hogy ezt most nem csináljuk meg. Nem csináljuk ezt, ugyanis ebben az évben egy olyan épületet, amelyet még az első művésztelepünk alkalmával, tehát 2011-ben táblával láttunk el, lebontottak. Az idén lebontották, pedig a hivatalos műemlékvédelmi hatóság által levédett városközponthoz tartozott.”

A műemlékvédelmi művésztelepet a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Pécsi Tudományegyetem közösen szervezte.

Nádi Karolina, munkatárs, VMMI, Zenta: „Mindenképpen ki szeretném emelni, hogy az idei táborunk a Newtrad IPA-Interreg program támogatásával valósul meg.”

Az érdeklődők a művésztelepen résztvevő alkotók munkáit szombaton 19 órától tekinthetik meg a zentai Városi Múzeumban.

Zenta
Művészet és műemlékvédelem
Zentai Városi Múzeum

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:12, Frissítve: 16:27

Kevesebb a migráns Horgoson

Rendszeresen begyűjtik Észak-Bácskában a határ menti övezetben megbúvó migránsokat, ők azonban visszaszivárognak. A települések központját elkerülik, napközben most nem is igazán mozognak, mert elkezdődött a harmincnapos muszlim böjt, a ramadán.
14:02, Frissítve: 15:46

Faültetési akciót tartottak Palicson

Mintegy 300 facsemetével gazdagodott a palicsi természeti park. A magas vízszint miatt egyes fajták elkezdtek korhadni, aminek következtében csökkent a fafajták sokszínűsége a parkban. Ezen szeretne javítani a Palics-Ludas Közvállalat az ültetéssel.
13:30, Frissítve: 13:38

Uniós csúcs Brüsszelben

Ma kezdődött a kétnapos uniós csúcs Brüsszelben. A tárgyalások fő témái közé tartozik az Ukrajnának nyújtott fegyverkezési és pénzügyi támogatás, a migráció, az uniós gazdasági versenyképesség.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.