Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Műalkotásokkal hívják fel a figyelmet a zentai műemlékekre

2018.07.26
12:19
2018.07.26
16:28
Forrás
Pannon RTV
Hetedik alkalommal szervezték meg a Művészet és műemlékvédelem elnevezésű művésztelepet Zentán.

A szervezők célja, hogy műalkotásokkal hívják fel a figyelmet a Zentán található műemlékekre.

Az előző évekhez hasonlóan idén is nagy érdeklődés mutatkozott a művésztelep iránt. Mintegy 17 alkotó dolgozik a változatos képzőművészeti alkotásokon. Monyov Glória egy különleges szőnyeget készít.

Monyov Glória, résztvevő, Művészet és műemlékvédelmi művésztelep: „Az otthon elemeit akartam összhangba hozni, ezért hoztunk egy fogast a galériából, és rászőttem egy szőnyeget, mivel ez egy hagyományos technika. A múzeumban megfigyeltem a hagyományos zentai mintákat, és azt is beleszőttem a szőnyegbe.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A korábbi évekkel ellentétben idén nem akasztottak művészi eszközökkel kivitelezett táblákat a műemlékekre, mondta el Raffay Endre művészettörténész, a művésztelep egyik ötletgazdája.

Raffay Endre, művészettörténész: „Meg kell mondanom, hogy idén volt az első olyan év, amikor úgy döntöttünk, hogy ezt most nem csináljuk meg. Nem csináljuk ezt, ugyanis ebben az évben egy olyan épületet, amelyet még az első művésztelepünk alkalmával, tehát 2011-ben táblával láttunk el, lebontottak. Az idén lebontották, pedig a hivatalos műemlékvédelmi hatóság által levédett városközponthoz tartozott.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A műemlékvédelmi művésztelepet a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Pécsi Tudományegyetem közösen szervezte.

Nádi Karolina, munkatárs, VMMI, Zenta: „Mindenképpen ki szeretném emelni, hogy az idei táborunk a Newtrad IPA-Interreg program támogatásával valósul meg.”

Az érdeklődők a művésztelepen résztvevő alkotók munkáit szombaton 19 órától tekinthetik meg a zentai Városi Múzeumban.

Zenta
Művészet és műemlékvédelem
Zentai Városi Múzeum

Most

21:35, Frissítve: 21:45

Spanyolország a világbajnok!

Spanyolország 6–5-re megnyerte az ötméterespárbajt, így övék a világbajnoki cím! A budapesti világbajnokságon a férfi vízilabdatorna címvédője, Olaszország ötméteresekkel kapott ki a fináléban.
20:07, Frissítve: 20:21

Sainz pályafutása első futamgyőzelmét aratta

Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Brit Nagydíjat Silverstone-ban, amely a rajt utáni hatalmas baleset miatt egyórás kényszerszünetet követően folytatódott.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.