Ugrás a tartalomra

Műfordítói mesterfogások

2018.11.03
15:56
2024.03.19
08:42
Forrás
Pannon RTV
Műfordító tábort tartottak Újvidéken. Az eseményen több mint 20 hivatásos műfordító, illetve műfordítás iránt érdeklődő középiskolás és egyetemista gyűlt össze.

Hogyan fordítsunk le egy frázist? Mi mindenre kell odafigyelni a műfordítás során? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ kaphattak a Szenteleky-Leskovac Műfordítótábor résztvevői.

Orovec Krisztina, szervező: „A cél az, hogy a meglehetősen kevés műfordítónknak a számát gyarapítsuk. Vajdaságban van igény arra, hogy a magyar irodalmat szerbre, a szerbet pedig magyarra fordítsuk. Van tér, tehát van arra szükség, hogy a fiatalokat buzdítsuk erre. A tábor résztvevői között vannak tapasztalt, régi veteránok, akik már évtizedek óta fordítanak, és vannak olyanok is, akik még nem is próbálkoztak vele, de érdeklődnek a téma iránt.”
 

A résztvevők szakmai beszélgetéseken, illetve intenzív fordítási gyakorlatokon vehettek részt. Bogár Edit, a belgrádi Hungarológia Tanszék lektora a fordítók és a szerkesztők közötti együttműködést helyezte fókuszba műhelymunkája során: „Én felvetek majd néhány szempontot, hogy fordító és szerkesztő hogyan működik együtt, ha tud, illetve hogyan lehet ezt megvalósítani optimális módon. Milyen típusú fordítók és szerkesztők vannak és ezek kölcsönhatása milyen tud lenni.”   

Utasi Csilla, az újvidéki Magyar Tanszék tanára az előadása során Danilo Kiš műveinek fordításait mérlegelte és elemezte a résztvevőkkel: „Úgy gondolom, hogy a központi műveknek a fordítása nem egészen hiteles és érdemes volna ezeket a műveket újrafordítani. Néhány szemelvényt megpróbáltam tolmácsolni. Mindenekelőtt egy interpretációs előadás lesz. Arra próbáltam hangsúlyt helyezni, hogy mire kellene a leendő fordítónak figyelnie a fordítás közben.”

A tábort az újvidéki Híd Kör Egyesület és a sziváci Szenteleky Kornél Művelődési Egyesület közösen szervezte. A rendezvényt a Tartományi Oktatási Titkárság és a Magyar Nemzeti Tanács is támogatta. 

műfordító
tábor
Újvidék
Orovec Krisztina

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:19

A húsvét lényegéről gyerekeknek, játékosan

Húsvéti játékos foglalkozás tartottak a szabadkai Zorka Helyi Közösségben. A 2 és 10 év közötti zorkai gyerekek számára meglepetéssel is kedveskedtek. A húsvéti programot évről évre a VMSZ zorkai helyi szervezete hívja életre.

Népszerű