Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Múltidézés Keviben

2020-02-14
17:02
2020-02-14
18:00
Forrás
Pannon RTV
Hagyományos süteményeket és régiségeket tekinthettek meg az érdeklődők a kevi Móra István Művelődési Egyesület székházában. A Múlt-kor elnevezésű rendezvényt hagyományteremtő céllal hozták létre.

Már a kezdés előtt folyamatosan érkeztek a sütemények a bemutatóra. Mindenki igyekezett a hagyományos recepteket követni. Szinte mindenki különfélét hozott, és leginkább olyat, ami kevi ízvilágot tükrözi.

Drenkovics Eke Izabella, a süteménykiállítás szervezője, Kevi: „Rácsos keksz, sokan szeretik a képviselő fánkot vagy darálós kekszet. Régebben inkább száraz süteményeket készítettek, amit könnyebb volt tárolni, itt most főleg ilyenek vannak.”

A helyben felállított régiségkiállítást is meg lehetett tekinteni. A tárgyak Györe Géza gyűjteményéből valók, amelyet már gyermekkora óta bővít. Az első darabok az egykori szülői házból származnak. Györe Gézát emlékek fűzik a kiállítási tárgyakhoz: „Tanyán laktunk, és Kevibe jöttünk ki, amikor az ötödik osztályt kezdtem, és lebontottuk a tanyánkat. 125 éves tanyát. Ott sok régiség volt. Ugyanígy a nagyszüleim tanyája. Sajnáltuk eldobni a régiségeket, meg a régmúltra emlékeztető dolgokat, és mindent gyűjtök.”

A rendezvény egy kis betekintést enged a közelmúltban megalakult Kevi Értéktár munkájába.

Perpauer Attila, elnök, Kevi Értéktár: „Folyamatosan gyűjtjük a rendezvényeket, az épített örökségeinket, és természetesen azokat a kevi specifikumokat, ami csak ránk jellemzők. Folyamatban vannak, eddig kb. 10 értéket gyűjtöttünk össze, most értékeljük őket, és készítjük elő.”

Az eseményt a Móra István Művelődési Egyesület szervezte, amelyen fellépet a Juhász Zenekar is.

Kevi

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:29, Frissítve: 17:46

Magawa kiszimatolta az aranyat

Hősiességéért aranymedállal tüntettek ki egy bombakereső óriáspatkányt. A Magawa nevű gambiai óriáspatkány (Cricetomys gambianus) karrierje során 39 aknát és 28 fel nem robbant lőszert szagolt ki.

Népszerű

Ausztriában szakad a hó

A meteorológiai Intézet Tirol, Vorarlberg, Salzburg és Nyugat-Steiermark tartományokra kiadta a téli figyelmeztető jelzést.

Lezuhant egy Mig-21-es

Lezuhant ma reggel egy MiG-21-es típusú vadászgép Mali Zvornik közelében. Mindkét pilóta, Dejan Krsnik és Zvonko Vasiljević meghalt.