Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

„A múltunkra alapozzuk a jövőnket, példát merítünk az elődeinktől”

2019.10.06
19:05
2019.10.06
19:12
Forrás
Pannon RTV
Ezzel a gondolattal mutattak be emlékműsort az aradi vértanúk előtt tisztelegve Szabadkán, a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület székházában.
Pannon RTV

A Veronika népdalkör hazafias magyar katonadalokat énekelt, Jónás Gabriella színész korabeli idézeteket mondott, Torok Orsolya pedig megzenésített verset mutatott be. Az ünneplőkhöz Balcsák Szilárd atya, a szabadkai Kisboldogasszony-templom plébánosa is szólt. Elmondta, az aradi vértanúk bátran, a hazánkért és a nagybetűs szabadságért adták az életüket, bátorságukat pedig a hitükből merítették. Ilyen volt a zombori származású Schweidel József is.

Pannon RTV

Balcsák Szilárd, plébános, Kisboldogasszony-templom, Szabadka: „Egy feszületet vitt magával minden harc alkalmával, és ezt a feszületet az utolsó útjára is elvitte, sőt úgy halt meg, hogy a szívéhez szorította ezt a feszületet. És a gyóntató papját megkérte arra, hogy ezt a feszületet aztán, az ő halála után adja át a fiának. Biztos vagyok benne, hogy a harcok alkalmával, a háború alkalmával sokszor nézett a feszületre.”

aradi vértanúk
Lányi Ernő Ernő Iparos Művelődési Egyesület
Szabadka
Balcsák Szilárd

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.