Ugrás a tartalomra

„A múltunkra alapozzuk a jövőnket, példát merítünk az elődeinktől”

2019.10.06
19:05
2024.03.19
08:48
Forrás
Pannon RTV
Ezzel a gondolattal mutattak be emlékműsort az aradi vértanúk előtt tisztelegve Szabadkán, a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület székházában.

A Veronika népdalkör hazafias magyar katonadalokat énekelt, Jónás Gabriella színész korabeli idézeteket mondott, Torok Orsolya pedig megzenésített verset mutatott be. Az ünneplőkhöz Balcsák Szilárd atya, a szabadkai Kisboldogasszony-templom plébánosa is szólt. Elmondta, az aradi vértanúk bátran, a hazánkért és a nagybetűs szabadságért adták az életüket, bátorságukat pedig a hitükből merítették. Ilyen volt a zombori származású Schweidel József is.

Balcsák Szilárd, plébános, Kisboldogasszony-templom, Szabadka: „Egy feszületet vitt magával minden harc alkalmával, és ezt a feszületet az utolsó útjára is elvitte, sőt úgy halt meg, hogy a szívéhez szorította ezt a feszületet. És a gyóntató papját megkérte arra, hogy ezt a feszületet aztán, az ő halála után adja át a fiának. Biztos vagyok benne, hogy a harcok alkalmával, a háború alkalmával sokszor nézett a feszületre.”

aradi vértanúk
Lányi Ernő Ernő Iparos Művelődési Egyesület
Szabadka
Balcsák Szilárd

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.