Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

„A múltunkra alapozzuk a jövőnket, példát merítünk az elődeinktől”

2019-10-06
19:05
2019-10-06
19:12
Forrás
Pannon RTV
Ezzel a gondolattal mutattak be emlékműsort az aradi vértanúk előtt tisztelegve Szabadkán, a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület székházában.

A Veronika népdalkör hazafias magyar katonadalokat énekelt, Jónás Gabriella színész korabeli idézeteket mondott, Torok Orsolya pedig megzenésített verset mutatott be. Az ünneplőkhöz Balcsák Szilárd atya, a szabadkai Kisboldogasszony-templom plébánosa is szólt. Elmondta, az aradi vértanúk bátran, a hazánkért és a nagybetűs szabadságért adták az életüket, bátorságukat pedig a hitükből merítették. Ilyen volt a zombori származású Schweidel József is.

Balcsák Szilárd, plébános, Kisboldogasszony-templom, Szabadka: „Egy feszületet vitt magával minden harc alkalmával, és ezt a feszületet az utolsó útjára is elvitte, sőt úgy halt meg, hogy a szívéhez szorította ezt a feszületet. És a gyóntató papját megkérte arra, hogy ezt a feszületet aztán, az ő halála után adja át a fiának. Biztos vagyok benne, hogy a harcok alkalmával, a háború alkalmával sokszor nézett a feszületre.”

aradi vértanúk
Lányi Ernő Ernő Iparos Művelődési Egyesület
Szabadka
Balcsák Szilárd

Most

11:32, Frissítve: 11:43

Megtartja nyári táborait a Rákóczi Szövetség

Az elmúlt két hónapban több mint egy tucat nagy rendezvényt kellett lemondaniuk, ugyanakkor a nyárra 15 tábort terveznek, zömét Sátoraljaújhelyen – nyilatkozta a szövetség elnöke a Kossuth Rádióban.
08:28, Frissítve: 11:44

Csaknem 5,6 millió fertőzött

A világban eddig csaknem 5 millió 600 ezren fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 348 ezer.
21:47, Frissítve: 07:58

Előttünk a jégvédelmi szezon

A Közügyekben Bognár Pásztor Hajnalka, a Városi Tanács mezőgazdasági ügyekkel megbízott tanácsosa elmondta, Szabadkán a tavalyról megmaradt jégvédelmi rakéták mellé idén újabb ötvenet vásároltak.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.