Ugrás a tartalomra

Művelődési Nyár a Horgász-szigeten

2019.07.27
08:15
2024.03.19
08:47
Forrás
Pannon RTV
Filmesek, irodalmárok, képzőművészek és zenészek gyűltek össze az újvidéki Horgász-szigeten azzal a céllal, hogy kétnapos rendezvény keretében felelevenítsék a hétvégi település kulturális múltját.

Az újvidéki Horgász-szigeten számos művész megfordult az évek során. Költők, írók, filmrendezők örökítették meg alkotásaikban a hétvégi településen szerzett élményeiket.

Marko Kaćanski filmrendezőt rengeteg gyermekkori emlék fűzi a szigethez, ahol később több filmet is forgatott: „Manapság sokkal nehezebb filmforgatási célú pénzeszközökhöz jutni, de vannak ötleteim és a következő eszközökből ismét szeretnék forgatni egy filmet részben ezen a helyen, amely megőrizte a régi idők szellemét.”

A zenészek koncertekkel, az irodalmárok pedig irodalmi összeállítással képviseltették magukat a rendezvényen. Bordás Győző, író: „Elsősorban prózaíró vagyok, de próbálok néha versben is megfogalmazni gondolatokat. Azokat hoztam el, amelyek félig-meddig a Dunáról, vagy a Horgász-szigetről szólnak. Emellett néhány verset lefordítottam Gál Lászlótól és Papp Józseftől, ezeket is be szeretném mutatni, lévén hogy ők is komoly horgász-szigeti vendégek voltak. Gál László itt is lakott sokáig.”

A művelődési eseménynek a nyári színpad ad otthont, amelyet nemrégiben az önkormányzat támogatásával sikerült felújítani.

A legkisebbek számára is szerveztek egy különleges programot - tájékoztatott Stanko Popović szervező: „Egy kellemes, oktató jellegű képzőművészeti műhelymunkát, amelynek témája az, hogy miért is szeretjük a Horgász-szigetet. Emellett számos egyéb program lesz még itt. Ez egy elhanyagolt része volt a szigetnek. Tataroztuk, szépítettük, és egyebek között egy kosárlabda pályát is kiépítünk majd itt.”

A rendezvénynek folytatása is lesz. A szervezők augusztus végén ismét színes programokkal várják majd a látogatókat.

horgász-sziget
művelődési nyár

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:59

Orbán Viktor Georgia miniszterelnökével tárgyalt

A találkozón a magyar-georgiai politikai együttműködés elmélyítésének lehetőségeit, valamint Georgia EU-integrációs folyamatának állását tekintették át, figyelembe véve a Magyarország uniós elnöksége nyújtotta előrelépési lehetőségeket.
14:32, Frissítve: 14:41

Sportnap Zentán

A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tartottak. A gyerekek a többi között kispályás fociban, röplabdában, kosárlabdában, futásban és sakkban mérhették össze tudásukat.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.