Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Művészeti mesterkurzus Bácskossuthfalván

2021.08.19
15:17
2021.08.19
16:40
Forrás
Pannon RTV
Idén a 9+1 Nemzetközi Művésztelepre csak szerbiai művészeket hívtak meg a koronavírus-járvány miatt.

Csend és nyugalom árasztotta el a bácskossuthfalvi művésztelep udvarát. A művészek az ihlettől megszállva szebbnél szebb festményeket készítettek. Molnár László Törökkanizsáról érkezett. A festő már 25 éve folyamatosan részt vesz a bácskossuthfalvi művésztelep eseményein. Most pasztellel dolgozott. „Egy átlagos pasztell komplett nagyjából 340-360 krétából áll. Rengeteg színárnyalat van a pasztellban. Megvan az a hátránya, hogy túl sok színt nem igazán lehet keverni a papíron, nem tudja bevenni a színt a papírnak a struktúrája, ezért alkalmaznak nagyon sok színárnyalatot, hogy már nagyjából a megfelelőhöz lehessen nyúlni.”

Az újvidéki Butterer Kiss Márta egy arkangyalt vitt a vászonra. „Saját maga megmutatkozott, amikor elkezdtem dolgozni a textúrákon. Mintha valaki súgta volna, hogy arkangyal leszek, és megszületett az arkangyal. Van benne szimbólum. Olyan időket élünk, amikor szükség van az ő segítségükre. Ezért született.”

Idén egyéni témákkal és ötletekkel érkeztek a művészek. A korábbi években egy meghatározott gondolat köré épült fel a mesterkurzus. Forró Krisztián, telepvezető: „Az elmúlt időszakban különböző témák voltak. Itt nem csak festők és grafikusok, hanem fotósok és szobrászok is részt vesznek. A téma el szokott távolodni egymástól hasonlóságban, így a fotósok legjobban a nézőpontokat vették előtérbe. Volt olyan téma, hogy a rés, szem, horizont. Rengetegféle témát szoktak választani a szelektorok.”

A bácskossuthfalvi 9+1 néven létrejövő művésztelepet 1978-ban kilenc festő és egy fotós alapította. Az azóta eltelt évtizedekben több mint 130 művész alkotta majd ezer műből álló képgyűjtemény és szoborpark jött létre a telepen.

Bácskossuthfalva
9+1 Nemzetközi Művésztelep
festés
fotózás
festmény

Most

21:21

A költő mögött az ember

Osztovits Szabolcs magyarországi művészettörténész Petőfi a magán-és közéletben címmel tartott előadást a VM4K-ban a Csütörtök esték programsorozat részeként.
20:29

Petőfi Júliának rappelt

A VM4K programsorozatához az Újvidéki Művészeti Akadémia Tenyértársulata is csatlakozott. Az ő Petőfijük 45 percben friss, újszerű módon közelít a költőóriáshoz. Öten öt részletben és öt városban villantják fel Petőfi életének főbb állomásait.

Népszerű

Lövöldözés Zomborban

Lövöldözés volt Zomborban, két rendőr is megsérült. A közmédia cikkében az áll, hogy a rendőröket családon belüli erőszakos esethez riasztották.

Ákos koncert a Nyárhangoló Fesztiválon

Palicson ad koncertet Ákos, a magyar könnyűzene egyik legnagyobb alakja. A fellépés a VM4K Nyárhangoló Fesztiváljának része lesz - adták hírül a szervezők az esemény Facebook-oldalán.