Ugrás a tartalomra

Művészeti mesterkurzus Bácskossuthfalván

2021.08.19
15:17
2021.08.19
16:40
Forrás
Pannon RTV
Idén a 9+1 Nemzetközi Művésztelepre csak szerbiai művészeket hívtak meg a koronavírus-járvány miatt.

Csend és nyugalom árasztotta el a bácskossuthfalvi művésztelep udvarát. A művészek az ihlettől megszállva szebbnél szebb festményeket készítettek. Molnár László Törökkanizsáról érkezett. A festő már 25 éve folyamatosan részt vesz a bácskossuthfalvi művésztelep eseményein. Most pasztellel dolgozott. „Egy átlagos pasztell komplett nagyjából 340-360 krétából áll. Rengeteg színárnyalat van a pasztellban. Megvan az a hátránya, hogy túl sok színt nem igazán lehet keverni a papíron, nem tudja bevenni a színt a papírnak a struktúrája, ezért alkalmaznak nagyon sok színárnyalatot, hogy már nagyjából a megfelelőhöz lehessen nyúlni.”

Az újvidéki Butterer Kiss Márta egy arkangyalt vitt a vászonra. „Saját maga megmutatkozott, amikor elkezdtem dolgozni a textúrákon. Mintha valaki súgta volna, hogy arkangyal leszek, és megszületett az arkangyal. Van benne szimbólum. Olyan időket élünk, amikor szükség van az ő segítségükre. Ezért született.”

Idén egyéni témákkal és ötletekkel érkeztek a művészek. A korábbi években egy meghatározott gondolat köré épült fel a mesterkurzus. Forró Krisztián, telepvezető: „Az elmúlt időszakban különböző témák voltak. Itt nem csak festők és grafikusok, hanem fotósok és szobrászok is részt vesznek. A téma el szokott távolodni egymástól hasonlóságban, így a fotósok legjobban a nézőpontokat vették előtérbe. Volt olyan téma, hogy a rés, szem, horizont. Rengetegféle témát szoktak választani a szelektorok.”

A bácskossuthfalvi 9+1 néven létrejövő művésztelepet 1978-ban kilenc festő és egy fotós alapította. Az azóta eltelt évtizedekben több mint 130 művész alkotta majd ezer műből álló képgyűjtemény és szoborpark jött létre a telepen.

Bácskossuthfalva
9+1 Nemzetközi Művésztelep
festés
fotózás
festmény

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:19

A húsvét lényegéről gyerekeknek, játékosan

Húsvéti játékos foglalkozás tartottak a szabadkai Zorka Helyi Közösségben. A 2 és 10 év közötti zorkai gyerekek számára meglepetéssel is kedveskedtek. A húsvéti programot évről évre a VMSZ zorkai helyi szervezete hívja életre.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.