Ugrás a tartalomra

A művésztelep Bácskossuthfalva szerves részévé vált

2018.10.20
19:40
2024.03.19
08:42
Forrás
Pannon RTV
A bácskossuthfalvi 9+1 Nemzetközi Művésztelep 40 éves fennállását ünnepelte szombaton. A jubileumi tárlaton vajdasági, európai, amerikai és ázsiai alkotók munkáit is kiállították.

A jubileumát ünneplő művésztelep egy baráti összejövetelként indult. Az évek folyamán a világ számos pontján elismert alkotótáborrá vált. A tíz alapító tag egy-egy munkáját is kiállították a mostani bácskossuthfalvi tárlaton. Id. Novák Mihály egy festményét tekinthették meg.

Id. Novák Mihály, alapító tag, 9+1 Nemzetközi Művésztelep, Bácskossuthfalva: „Ez az egyedüli képem, ami a kiállításon látható. A története annyi, hogy itt, Bácska hegyes részein akkor megszűnt a vasút, és ez a képen látható vonatjegy az utolsó vasútjegy, amit akkor aznap eladtak.”

A kiállításra 150 művésztől válogattak össze képeket. A 9+1 Nemzetközi Művésztelep vezetői mindig arra törekednek, hogy az odalátogatók kihívásként éljék meg az alkotói folyamatot. 

Forró Krisztián, vezető, 9+1 Nemzetközi Művésztelep, Bácskossuthfalva: „Igyekszünk mindig jó helyet és időpontot találni arra, hogy egy olyan tábort rendezzünk, ami összehozza a művészeket. Tudjanak beszélni arról, hogy nemzetközi jelleggel milyen változások mennek végbe a képzőművészet irányában.”

A kiállítást Miroslav Jovančić akciófestésével tették izgalmasabbá a szervezők.

A rendezvényen részt vettek a Magyar Összefogás jelöltje is. Fazekas Róbert, jelölt, Magyar Összefogás: „A 9+1 Nemzetközi Művésztelep szerves részévé vált falunknak. Negyven éve itt van, és egy igen nehéz környezetben úgy, hogy kint alkottak az utcán az emberek. Egészen 1997-ig az utcán alkottak az emberek. A későbbiek folyamán, amikor már saját alkotóháza lett, akkor kit udott tárulkozni.”

Az állandó helyszínnek köszönhetően 1998 óta évente több alkotótábort szerveznek a bácskossuthfalvi művésztelepen.

Bácskossuthfalva
9+1 Nemzetközi Művésztelep
Novák Mihály
Magyar Összefogás
Fazekas Róbert

Most

08:08

Ma két csapat bejut a Bajnokok Ligája elődöntőjébe

Két negyeddöntős párharc fejeződik be a labdarúgó Bajnokok Ligájában kedd este, amikor a továbbjutáshoz az FC Barcelonának otthon, az Atlético Madridnak pedig idegenben kellene megőriznie a múlt héten megszerzett egygólos előnyét.
07:26, Frissítve: 07:33

Válaszcsapás érkezhet Izrael részéről Irán ellen

Hétfő délután harmadszor is összeült az izraeli hadi kormány, és úgy tudni, végleges döntést hoztak arról, hogy válaszcsapást adnak Iránnak a szombat éjjeli támadásra. Ezt az izraeli hadsereg (IDF) vezérkari főnöke is megerősítette.

Népszerű