Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Andrea

A muzslyai lakodalmi szokásokat idézték fel

2020.09.27
09:45
2020.09.27
16:22
Forrás
Pannon RTV
A kiállítás megmutatja, milyen is lehetett régen egy muzslyai lakodalom.

Vajdaságban szinte minden faluban különböznek a házasságkötési és lakodalmi szokások, de a sok közül Muzslya az a település, amely egyedi szokásokat alakított ki az elmúlt 130 évben. A helyiek 15 éve igyekeznek megörökíteni a mulatozás hagyományát, hogy ne merüljön feledésbe.

Pannon RTV/Juhász Andrea

Vőfélyköszöntővel, koszorúslányok köszöntőjével és muzsikusokkal idézték fel a régi idők lakodalmi szokásait a muzslyaiak. A járványhelyzetre való tekintettel rendhagyó módon, kisebb létszámmal tartották meg az összejövetelt.

Pannon RTV/Juhász Andrea

Az előző évektől eltérően az igazi mulatozást egy tartalmas kiállítás váltotta fel, ami dr. Tóth-Glemba Klára helyi születésű szociográfus Sorsforduló című könyve alapján készült. „Bemutatásra kerültek azok a dolgok, a bokrétáktól kezdve a koszorúslányokig, a kosaraktól, a vőfélyes kendőktől kezdve a menyecskeruháig mindaz, ami jellemezte a muzslyaiakat, talán mondhatnám azt is, hogy a kilencvenes évek végéig.”

A falut 130 évvel ezelőtt létesítették, a házassági anyakönyvek viszont csak 1907-től vannak meg a hivatalban. Palatinus Aranka néprajzkutató ezt a témát is szívesen kutatta. „Kilencvenkét év házasságkötését néztem át, hogy hogyan alakultak a házasságok, kik kivel kötöttek házasságot, hányat kötöttek meg a telepítésről 2000-ig, hogyan zajlottak a lakodalmak, a leánykérés, mert abban az időben, amikor még végeztem ezt a kutatást, még éltek azok az emberek, akik régebben kötöttek házasságot.”

Pannon RTV/Juhász Andrea

A település hagyományai csak úgy menthetők meg az utókornak, ha valamennyit közülük ma is alkalmaznak, fogalmazott Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke. „Örült a szívem, amikor láttam, hogy fiatal koszorúslányok szavaltak, és hogy azon dolgozik a Hagyományőrző Társaság és több civil szervezet, hogy összegyűjtsék a szokásokat, bemutassák, büszkék erre az egyediségükre, és hogy átadják azt a fiataloknak.”

Muzslya 1890-ben alakult, 420 magyar család betelepítésével. Főleg az észak-bánsági régió falvaiból érkeztek a telepesek, akik magukkal hozták a saját szokásaikat – mondta Bíró István, a Rémusz Hagyományápolók Egyesületének alelnöke. „Ezek ötvözeteként alakultak ki az általunk hagyományosnak nevezett muzslyai lakodalmi szokások, amelyek fejlődésen keresztül az 50-es évek elejére alakultak ki, és honosak voltak egészen a rendszerváltásig, egészen a 90-es évek végéig.”

A hagyományos muzslyai lakodalomról a közeljövőben egy dokumentumfilm is készül – mondták a szervezők.

Muzslya
lakodalom
lakodalmi szokások
hagyomány
vőfély
koszorúslány
mulatozás
kiállítás
dr. Tóth-Glemba Klára
Palatinus Aranka
Kovács Elvira
Bíró István

Most

14:06, Frissítve: 16:42

Lóra fel! - Lovastábor Tóthfaluban

A lótartás és a lóápolás szabályaival ismerkedtek meg fiatalok a négynapos, tóthfalusi lovastáborban. Az érdeklődők Magyarkanizsa és Zenta község területéről érkeztek.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.