Ugrás a tartalomra

A nagy háború katonái voltak – könyvbemutató Nagybecskereken

2022.01.22
12:37
2022.01.22
19:25
Forrás
Pannon RTV
Első világháborús nagybecskereki katonasírok kutatásának eredményeit tartalmazza Csömöre Zoltán nagykikindai történész könyve, amelynek a bemutatóját péntek este tartották meg a Petőfi Magyar Művelődési Egyesületben.

A nagy háború katonái voltak című kötet szerzője mellett a könyvbemutató vendége volt Németh Ferenc, a kiadvány recenzense is. A kötetben a szerző az 1914 és 1918 között Nagybecskereken eltemetett 583 katonának a nevét gyűjtötte össze. Jó részüket más országokból hozta ide a történelem vihara. Legtöbben nem a harctéren vesztették életüket, hanem járványok áldozatai lettek. Csömöre Zoltán, történész, Nagykikinda: „Öt felekezeti temetőben alakultak ki katonai parcellák. Tehát a római katolikus, a református, az evangélikus, az izraelita és a görög-keleti, illetve az ortodox temetőben létesültek katonai temetők. Külön-külön temetkeztek. Egy érdekesség, hogy voltak mohamedán vallású katonák is, akiket a református temetőben helyeztek örök nyugovóra. A legfontosabb forrás a nagybecskereki plébánián került elő.”

Fontos kiadványról van szó, amelynek a megírása már régóta váratott magára - mondta Németh Ferenc, a könyv recenzense: „Ez egy kétnyelvű kiadvány, amely az 583 Nagybecskereken elhantolt első világháborús áldozat adatait tartalmazza, ami számunkra nagyon fontos. Nem csak családtörténeti vonatkozásban is, hanem olyan vonatkozásban is, hogy megadjuk a kellő tiszteletet ezeknek az áldozatoknak, akikről évtizedek óta nem beszélt senki.”

Szomorú valóság, hogy amikor Csömöre Zoltán 2019-ben hozzákezdett a kutatáshoz, a nagybecskereki római katolikus temetőben mindössze egy ép katonasírt talált. Tietze Jenő, nyugalmazott plébános, Nagybecskerek: „Kisajátította a város a temetőt és a katonasírokét, mert közel és jó helyen voltak természetesen, hogy nagyon hamar eladták őket. A sírhelyeket is teletemették. Ez történt 1964-ben és folytatódik addig, amíg be nem temették. Talán szerencsére vagy a gondviselésnek köszönhetően maradt meg ez a kis parcella.”

Tavaly szeptemberben a becskereki katolikus temetőben az egykori katonasírok helyén első világháborús emléktáblát avattak fel, amivel némileg törlesztettek az áldozatok iránt tanúsított igazságtalanságon. Jenovay Lajos, elnök, Petőfi MME, Nagybecskerek: „Ennek a projektnek a záróakkordja ez a mai könyvbemutató. Ugyanis az emléktáblákat is ennek a kutatásnak, Csömöre Zoltán kutatásának alapján állítottuk föl és azok a nevek kerültek föl, amelyeket Csömöre Zoltán kikutatott. Ennek a kutatásnak a másik eredménye ez az este bemutatandó kötet.”

Az első világháborúban több száz nagybecskereki katona esett el a monarchia peremterületein húzódó frontvonalakon. A távoli tájakon eltemetett becskereki katonák neveinek a felkutatása lehetne egy következő kutatás célja.

könyvbemutató
Nagybecskerek
Petőfi Magyar Művelődési Egyesület

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.