Ugrás a tartalomra

Nagy hagyománya van Nemesmiliticsen a szüreti felvonulásnak

2018.09.01
19:03
2024.03.19
08:41
Forrás
Pannon RTV
Habár Nemesmiliticsre nem jellemző sem a szőlészet, sem a borászat, a nyugat-bácskai településen is megrendezik évről-évre a hagyományos szüreti felvonulást és az ezt követő esti szüreti bált.

A helybeli Kultúrotthon udvarában gyülekeztek szombat délután a szüreti felvonulás résztvevői és nézői. Horvát Vilma azt mondja: öröm nézni, amikor egy-egy ünnepre összesereglik a falu apraja és nagyja. Nemesmiliticsen viszont nincsenek sem szőlőskertek, sem borászok. Horvát Vilma, Nemesmilitics: „Minálunk szőlőtermelők nincsenek. Szüreti hagyományok, bál és fiatalok, akik szeretnek vigadozni, mulatozni, táncolni, azok vannak, igen.”

Szüreti táncokkal készültek a felvonulásra a nemesmiliticsi néptáncosok. Régi szüreti hagyományokat ápolnak. Bagi Lea, néptáncos, Németh László MME, Nemesmilitics: „Mi, a szüretiek, megindulunk a Kultúrotthonból, elmegyünk a bíró úrért, vagyis akit kineveztek bíró úrnak, aztán meg a bírónőért, és akkor minden sarkon útközben megállunk táncolni, meg náluk is háznál, megállunk.

Ódri Krisztián is a helybeli néptánccsoport tagja, ő lett az idei szüreti csősz. Ő felügyel a lopókra.
„- Amikor elveszik a bálban az ajándékokat, akkor nekünk el kell kapni őket.
- Ez a csősz szerepe?
- Igen.
- Mióta táncolsz egyébként?
- Három hónapja.
- Mért szereted a magyar néptáncot?
- Azért, mert felléphetek máshol meg tetszik nekem.”

Nagy hagyománya van Nemesmiliticsen a szüreti felvonulásnak. A résztvevők a helybeli Kultúrotthon udvarából délután 2 órakor indultak el. A Németh László Magyar Művelődési Egyesület mintegy 30 táncosa vett részt az idei szüreti felvonulásban, amely este bállal folytatódott.

A nemesmiliticsi szüreti felvonulás és mulatság nagyon régi hagyomány, de húsz évig elmaradt, négy évvel ezelőtt elevenítették fel ismét. Litvai Karolina, elnök, Németh László MME, Nemesmilitics: „Megyünk a bíróért, a bírónéért haza, aztán az utcán táncolnak, aztán este kezdődik a szüreti bál, amt természetesen a táncosok nyitnak meg, van egy hagyománya, ugye a szüreti lopás, amit a kisbíró indít, vannak játékszabályai.”

Pletykázni a kapuban ráérnek holnap is! Sírva vigad a magyar, így mondja a mondás, cáfoljuk meg emberek, járjunk vígan csárdást - üzenték a nemesmiliticsi szüreti felvonulás résztvevői.

Nemesmilitics
szüret
bál

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.