Ugrás a tartalomra

A nagy merénylő - Dudás Károly író könyve Matuska Szilveszterről

2020.06.08
22:15
Forrás
Pannon RTV
Csantavér híres-hírhedt szülöttje a később biatorbágyi merénylő néven magának gyászos ismertséget szerző Matuska Szilveszter.

Máig tisztázatlan indíttatásból és körülmények között Matuska 1931. szeptember 12-éről 13-ára virradó éjjel felrobbantotta biatorbágyi viaduktot. A detonáció következtében a mozdony az első hat kocsival a viaduktról a mélybe zuhant. A tragédiának 22 halálos áldozata és 17 sebesültje volt. Egyes történészek ma is azon a véleményen vannak, hogy Matuska csupán a merénylet egyik résztvevője volt, aki később hajlandó volt mindent egyedüli tettesként magára vállalni. Az osztrák bíróság hatévi fegyházra, a magyar törvényszék pedig halálra ítélte, de mivel nem volt halálbüntetés Ausztriában, ottani büntetésének letöltése után életfogytiglani fegyházra ítélték, amelyet a Váci Országos Királyi Fegyintézetben kellett letöltenie. Börtönből írt levelei alapján Dudás Károly, Magyar Örökség-díjas író kötetet írt, A nagy merénylő címmel, amelyben végig követhetjük Matuska tette miatti gyötrődését.

Dudás Károly
Matuska Szilveszter
merénylet
Csantavér

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.