Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Nagy Préló Szabadkán

2020.02.03
07:29
2020.02.03
15:45
Forrás
Pannon RTV
A Nagy Préló a bunyevác nemzeti kisebbség négy nemzeti ünnepének egyike, amelyen idén is több százan vettek részt.

A bunyevácok megtartották a Nagy Prélót Szabadkán, a Spartak étteremben. Az eseményen megválasztották a legszebb fonót, valamint a legszebb fonódalt is. A fonólányok hagyományos népviseletben jelentek meg.

A vendégeket a Naša tajna tamburazenekar muzsikája szórakoztatta, tradicionális ételeket fogyasztottak, és tombolát is szerveztek. A Nagy Préló vendégei Tamara Babić és Marko Križanović előadóművészek voltak, valamint ellátogatott az eseményre Bogdan Laban, Szabadka polgármestere is.

Suzana Kujundžić Ostojić, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnöke elmondta, a szokások nagy része nem sokban változott az évek során: „A bunyevácok első nyilvános szabadkai összejövetelét 1879-ben, az Osztrák–Magyar Monarchia idején tartották. Amikor megalakítottuk a Bunyevác Nemzeti Tanácsot, ezt a napot, február 2-át, azaz Marin napját választottuk. Ez persze minden Mária névnapja is, amit ma meg is ünneplünk. Ezt a napot választottuk az egyik bunyevác nemzeti ünnepünk napjává, és nagyon hasonlóan ünnepeljük, mint száz évvel ezelőtt. Összegyűlünk, visszaemlékezünk a régi időkre, de természetesen a mai aktuális és fontos kérdésekről is szó esik. Valamint arról is beszélünk, hogy mit kell még tennünk, mi vár ránk a jövőben.”

bunyevác
Préló
Bogdan Laban
Suzana Kujundžić Ostojić
Bunyevác Nemzeti Tanács

Most

21:21

A költő mögött az ember

Osztovits Szabolcs magyarországi művészettörténész Petőfi a magán-és közéletben címmel tartott előadást a VM4K-ban a Csütörtök esték programsorozat részeként.
20:29

Petőfi Júliának rappelt

A VM4K programsorozatához az Újvidéki Művészeti Akadémia Tenyértársulata is csatlakozott. Az ő Petőfijük 45 percben friss, újszerű módon közelít a költőóriáshoz. Öten öt részletben és öt városban villantják fel Petőfi életének főbb állomásait.

Népszerű

Lövöldözés Zomborban

Lövöldözés volt Zomborban, két rendőr is megsérült. A közmédia cikkében az áll, hogy a rendőröket családon belüli erőszakos esethez riasztották.

Ákos koncert a Nyárhangoló Fesztiválon

Palicson ad koncertet Ákos, a magyar könnyűzene egyik legnagyobb alakja. A fellépés a VM4K Nyárhangoló Fesztiváljának része lesz - adták hírül a szervezők az esemény Facebook-oldalán.