Ugrás a tartalomra

Nagy Préló Szabadkán

2020.02.03
07:29
2020.02.03
15:45
Forrás
Pannon RTV
A Nagy Préló a bunyevác nemzeti kisebbség négy nemzeti ünnepének egyike, amelyen idén is több százan vettek részt.

A bunyevácok megtartották a Nagy Prélót Szabadkán, a Spartak étteremben. Az eseményen megválasztották a legszebb fonót, valamint a legszebb fonódalt is. A fonólányok hagyományos népviseletben jelentek meg.

A vendégeket a Naša tajna tamburazenekar muzsikája szórakoztatta, tradicionális ételeket fogyasztottak, és tombolát is szerveztek. A Nagy Préló vendégei Tamara Babić és Marko Križanović előadóművészek voltak, valamint ellátogatott az eseményre Bogdan Laban, Szabadka polgármestere is.

Suzana Kujundžić Ostojić, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnöke elmondta, a szokások nagy része nem sokban változott az évek során: „A bunyevácok első nyilvános szabadkai összejövetelét 1879-ben, az Osztrák–Magyar Monarchia idején tartották. Amikor megalakítottuk a Bunyevác Nemzeti Tanácsot, ezt a napot, február 2-át, azaz Marin napját választottuk. Ez persze minden Mária névnapja is, amit ma meg is ünneplünk. Ezt a napot választottuk az egyik bunyevác nemzeti ünnepünk napjává, és nagyon hasonlóan ünnepeljük, mint száz évvel ezelőtt. Összegyűlünk, visszaemlékezünk a régi időkre, de természetesen a mai aktuális és fontos kérdésekről is szó esik. Valamint arról is beszélünk, hogy mit kell még tennünk, mi vár ránk a jövőben.”

bunyevác
Préló
Bogdan Laban
Suzana Kujundžić Ostojić
Bunyevác Nemzeti Tanács

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.