Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Nagy volt a nyüzsgés a Múzeumok Éjszakáján

2019-05-19
15:08
2019-05-19
19:14
Forrás
Pannon RTV
Mintegy 40 szerbiai városban várták éjszakába nyúló programokkal az érdeklődőket. Az akcióhoz minden évben csatlakozik Szabadka is, idén több mint 30 helyszínen szerveztek programokat.

Szabadka utcái pezsegtek az élettől a Múzeumok Éjszakáján. A színes programok több ezer embert vonzottak a város különböző kulturális eseményeire.

A Szabadkai Zeneiskola növendékeinek koncertjére sokan voltak kíváncsiak. Nikola File fagotton adta elő Carl Maria von Weber A bűvös vadász című operájának egy részletét: „A fagottot amiatt választatottam, mert szerintem erős a hangzása, legalábbis úgy hangzik, úgy gondolom. Nagyon szépen lehet rajta játszani és szép dalokat is.”

Hatalmas volt az érdeklődés a Városi Múzeum tárlatai iránt is.

Egyebek mellett a vajdasági magyar képzőművészet legjelentősebb darabjait és a Duna-menti svábok mindennapjait bemutató kiállítást is megtekinthették az érdeklődők. Sokan az interaktív jellegű Meteoritok - a világűr hírnökei című tárlatot találták a legérdekesebbnek. Cvijanov Dorottya: „Nagyon érdekesnek találom. Nem is tudom, hogy máshol láttam-e ehhez hasonló kiállítástípust. Szabadkán ezt kezdeményezésnek lehet tekinteni. Nagyon szeretném végig olvasni a leírásokat, mert a meteoritokkal nagyon kevésszer találkozunk testközelből.”

A Múzeumok Éjszakája egy kiváló lehetőség arra, hogy közelebb hozzuk az emberekhez a művészeteket - mondta el Mihájlovity Bába Anikó. A múzeumpedagógus hozzátette, az emberek egyre fogékonyabbak a természettudományi témájú tárlatokra is: „Tizennégy darab eredeti kis darab található itt. Ezek egy nagyobb darabnak a részei. Egyik másik meteorit darab annyira ritka, hogy máshol csak egy vagy két darab található meg belőle az egész világon.”

A Kortárs Galériában a Garden Quartett adott hangversenyt. A Kosztolányi Dezső Színházban a nézők beleshettek a színház kulisszái mögé, de a Klein Houseban is kiállítással és koncerttel színesítették az estét.

múzeumok éjszakája

Most

10:07

Sokan elhalasztják az esküvőjüket

Törökbecsén a koronavírus-járvány megjelenése óta kilenc esküvőt mondtak le. A fiatalok többsége a nagy napot őszre tervezi, azonban vannak, akik a lakodalmi mulatságot jövő évre halasztották.

Népszerű