Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kucor Dejan

Nagyapáti Kukac Péter-díjat kapott a zentai művésztelep

2022.09.15
07:31
2022.09.15
17:53
Forrás
Pannon RTV
A Művészet és műemlékvédelem elnevezésű zentai művésztelep kapta az idei Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díjat, melyet a topolyai városnapi rendezvénysorozat keretében adtak át a Művelődési Ház kiállítótermében.
Pannon RTV/Kucor Dejan

A díjátadóval egyetemben megnyílt a művésztelep tíz éves anyagából válogatott kiállítás is.

Pannon RTV/Kucor Dejan

A Nagyapáti Kukac Péter-díjat Raffai Endre zentai származású művészettörténész, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának Művészettörténeti tanszékvezetője, a Művészet és műemlékvédelem művésztelep vezetője vette át a topolyai Művelődési Ház kiállítótermében. Festményeket, szobrokat installációkat láthatnak itt az érdeklődők, a munkákból katalógus is készült: „A kiindulópont az volt, pontosabban a kiinduló ötlet az volt, hogy a képzőművészek, szobrászok, festők, grafikusok, keramikusok, akár építészek is felhívják a figyelmet a műemlékek, létére, állapotára, sorsára, a nagyközönség figyelmét és a szakmai közönség figyelmét, akkor talán hathatósabban sikerül a védelmet megoldani.”

Pannon RTV/Kucor Dejan

A díjak odaítéléséről bizottság döntött, Csernik Attila, Ninkov Kovacsev Olga és Klájó Adrián részvételével. A Művészet és műemlékvédelem művésztelep egyéni módon hívja fel a figyelmet a kollektív identitástudat fontos elemeire, melyek ugyanakkor az általános kulturális örökség részei.

Ninkov Kovacsev Olga, művészettörténész, a Nagyapáti Kukac Péter-díj bírálóbizottságának tagja: „Nagyon látványos módon, Zenta utcáin szól erről a témáról, tehát nemcsak a kiállítás formáját mutatja meg, nemcsak a képzőművészetet pendíti meg, tehát, hogy gyertek emberek nézzétek meg a tárlatunkat, hanem akciókat rendeznek Zenta utcáin és megjegyzem nem csak pécsi diákok vannak jelen ezeken a művésztelepeken, hanem idevalósi fiatal művészek is.”

Pannon RTV/Kucor Dejan

A Nagyapáti Kukac Péter-díj az egyetlen olyan művészeti díj Szerbiában, amelyet egy községi képviselő-testület hozott létre.

Szatmári Adrián, polgármester, Topolya: „Topolya Község Önkormányzata vagyis képviselő-testülete 1973-ban alapította a Nagyapáti Kukac Péter képzőművészeti díjat mégpedig azért, hogy jutalmazza, díjazza a képzőművészet terén kimagasló eredményeket. A 90-es években ez a díj megszűnt és 2003-ban indítottuk újra ezt a díjat, azóta pedig az önkormányzati vezetés arra törekszik, hogy ápolja ezt a hagyományt.”

Pannon RTV/Kucor Dejan

A kiállításmegnyitó részeként Raffai Endre egy kisfilmet mutatott be a műemlékekről, zenés performansz formájában.

Nagyapáti Kukac Péter díj
Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díj
művésztelep

Kapcsolódó tartalmak

Most

22:06

Elfogadták a képviselők a jelentést

A köztársasági parlament képviselői közül 154-en szavaztak igennel, 23-an nemmel a Pristinával folytatott párbeszédről szóló jelentésre, amely a tavaly szeptembertől idén január közepéig terjedő időszakra vonatkozik.
21:17

Dr. Pásztor Bálint a koszovói jelentésről

A vajdasági magyarság érdeke is az, hogy béke és stabilitás legyen az országban, és ameddig Koszovó kérdése nem oldódik meg, addig Szerbia nem tud előre jutni sem az integráció, sem a gazdasági fejlődés útján.
21:11

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.