Ugrás a tartalomra

Nagyapáti Kukac Péter-díjat kapott a zentai művésztelep

2022.09.15
07:31
2022.09.15
17:53
Forrás
Pannon RTV
A Művészet és műemlékvédelem elnevezésű zentai művésztelep kapta az idei Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díjat, melyet a topolyai városnapi rendezvénysorozat keretében adtak át a Művelődési Ház kiállítótermében.

A díjátadóval egyetemben megnyílt a művésztelep tíz éves anyagából válogatott kiállítás is.

A Nagyapáti Kukac Péter-díjat Raffai Endre zentai származású művészettörténész, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának Művészettörténeti tanszékvezetője, a Művészet és műemlékvédelem művésztelep vezetője vette át a topolyai Művelődési Ház kiállítótermében. Festményeket, szobrokat installációkat láthatnak itt az érdeklődők, a munkákból katalógus is készült: „A kiindulópont az volt, pontosabban a kiinduló ötlet az volt, hogy a képzőművészek, szobrászok, festők, grafikusok, keramikusok, akár építészek is felhívják a figyelmet a műemlékek, létére, állapotára, sorsára, a nagyközönség figyelmét és a szakmai közönség figyelmét, akkor talán hathatósabban sikerül a védelmet megoldani.”

A díjak odaítéléséről bizottság döntött, Csernik Attila, Ninkov Kovacsev Olga és Klájó Adrián részvételével. A Művészet és műemlékvédelem művésztelep egyéni módon hívja fel a figyelmet a kollektív identitástudat fontos elemeire, melyek ugyanakkor az általános kulturális örökség részei.

Ninkov Kovacsev Olga, művészettörténész, a Nagyapáti Kukac Péter-díj bírálóbizottságának tagja: „Nagyon látványos módon, Zenta utcáin szól erről a témáról, tehát nemcsak a kiállítás formáját mutatja meg, nemcsak a képzőművészetet pendíti meg, tehát, hogy gyertek emberek nézzétek meg a tárlatunkat, hanem akciókat rendeznek Zenta utcáin és megjegyzem nem csak pécsi diákok vannak jelen ezeken a művésztelepeken, hanem idevalósi fiatal művészek is.”

A Nagyapáti Kukac Péter-díj az egyetlen olyan művészeti díj Szerbiában, amelyet egy községi képviselő-testület hozott létre.

Szatmári Adrián, polgármester, Topolya: „Topolya Község Önkormányzata vagyis képviselő-testülete 1973-ban alapította a Nagyapáti Kukac Péter képzőművészeti díjat mégpedig azért, hogy jutalmazza, díjazza a képzőművészet terén kimagasló eredményeket. A 90-es években ez a díj megszűnt és 2003-ban indítottuk újra ezt a díjat, azóta pedig az önkormányzati vezetés arra törekszik, hogy ápolja ezt a hagyományt.”

A kiállításmegnyitó részeként Raffai Endre egy kisfilmet mutatott be a műemlékekről, zenés performansz formájában.

Nagyapáti Kukac Péter díj
Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díj
művésztelep

Most

21:49

Megszámolják az ürgéket

Országos Ürgelajstromot szervez ismét a magyarországi Vadonlesők Közössége Természetvédelmi Egyesület április 20-27. között.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.