Ugrás a tartalomra

Nagybecskerek: Megnyílt a mozi száz éves történetét bemutató kiállítás (videó)

2016-08-23
13:00
A nagybecskereki Városi Népmúzeumban tegnap megnyílt a mozi egy évszázados történetét bemutató kiállítás
A nagybecskereki Városi Népmúzeumban tegnap megnyílt a mozi egy évszázados történetét bemutató kiállítás. A Felvétel indul! című tárlat szerzői: Ivana Arađan és Bojana Vidović. Filmvetítőgépek, plakátok és fényképek mellett a régi mozik hangulatát is átélhették a nagybecskereki Városi Népmúzeum látogatói. A kiállítás visszahozta a múlt század hatvanas-hetvenes éveit, amikor a mozi jelentős szerepet töltött be a város lakóinak életében, a Banat-film harmincöt dolgozójával pedig jól gazdálkodó vállalat volt. Dunai Tibor, nyugalmazott igazgató, Banat-film: „Zrenjaninnak egykor négy mozija volt: az Avala, a Balkán, a Vojvodina, a Kertmozi, és a Tesla Muzslyán. Amellett 22 faluja van a községnek, minden faluba volt filmbemutatás. Ott, ahol nem volt moziterem ott a kultúrotthonban mutattuk a filmeket be úgy, hogy vittük a mozigépet.” A nagybecskereki Városi Népmúzeumnak gazdag filmplakát-gyűjteménye van, amely egykor a Banat-film tulajdonában volt. Ez adta az alapötletet a kiállítás megszervezésére. Ivana Arađan, művészettörténész, társszerző: „Megpróbáltuk azt is felkutatni, hogy mikor tartották az első mozielőadást Nagybecskereken. Megtudtuk, hogy 1898-ban volt. Persze akkoriban még nem létezett a mozi, amilyet ma ismerünk. Nem volt film sem. Valójában mozgó fényképek bemutatása volt.”Ivan Pančić, fotóművész a hatvanas évek óta fényképezi a várost és környékét. Több tízezer fotója van. Ivan Pančić, fotóművész, Nagybecskerek: „A legrégibb az Avala mozi felvétele, ami itt van. Meg van egy Muzslyáról, a régi mozi, a Tesla azt nagyon régen kaptam egy bácsitól. Megvigyáztam, azt nagyon szeretem.” A kiállítást október közepéig lehet megtekinteni.
kiállítás
Nagybecskerek
mozi

Most

09:51, Frissítve: 09:58

Bemutatkozott a The Spark zenekar Palicson

Palicson a Magyar Művelődési Központban mutatkozott be a huszonévesekből álló The Spark zenekar. Az együttes egy órás műsorral készült, a járványhelyzet miatt azonban alig volt látogató.
08:48

Két igazi nyári nap áll előttünk

A legmagasabb nappali hőmérséklet ma elérheti a 33 fokot is. Szombaton még nagyobb kánikulára van kilátás gyenge és mérsékelt széllel. Ekkor 32-34 fok között lesznek a hőmérsékleti maximumok.
08:30, Frissítve: 10:43

Ülésezik az MNT

Ma 10 órától ülésezik a Magyar Nemzeti Tanács Szabadkán. Az ülésen vélhetően 55 napirendi pontot vitatnak meg.

Népszerű

Megtalálták csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.