Ugrás a tartalomra

Nagybecskerek: Megnyílt a mozi száz éves történetét bemutató kiállítás (videó)

2016-08-23
13:00
A nagybecskereki Városi Népmúzeumban tegnap megnyílt a mozi egy évszázados történetét bemutató kiállítás
A nagybecskereki Városi Népmúzeumban tegnap megnyílt a mozi egy évszázados történetét bemutató kiállítás. A Felvétel indul! című tárlat szerzői: Ivana Arađan és Bojana Vidović. Filmvetítőgépek, plakátok és fényképek mellett a régi mozik hangulatát is átélhették a nagybecskereki Városi Népmúzeum látogatói. A kiállítás visszahozta a múlt század hatvanas-hetvenes éveit, amikor a mozi jelentős szerepet töltött be a város lakóinak életében, a Banat-film harmincöt dolgozójával pedig jól gazdálkodó vállalat volt. Dunai Tibor, nyugalmazott igazgató, Banat-film: „Zrenjaninnak egykor négy mozija volt: az Avala, a Balkán, a Vojvodina, a Kertmozi, és a Tesla Muzslyán. Amellett 22 faluja van a községnek, minden faluba volt filmbemutatás. Ott, ahol nem volt moziterem ott a kultúrotthonban mutattuk a filmeket be úgy, hogy vittük a mozigépet.” A nagybecskereki Városi Népmúzeumnak gazdag filmplakát-gyűjteménye van, amely egykor a Banat-film tulajdonában volt. Ez adta az alapötletet a kiállítás megszervezésére. Ivana Arađan, művészettörténész, társszerző: „Megpróbáltuk azt is felkutatni, hogy mikor tartották az első mozielőadást Nagybecskereken. Megtudtuk, hogy 1898-ban volt. Persze akkoriban még nem létezett a mozi, amilyet ma ismerünk. Nem volt film sem. Valójában mozgó fényképek bemutatása volt.”Ivan Pančić, fotóművész a hatvanas évek óta fényképezi a várost és környékét. Több tízezer fotója van. Ivan Pančić, fotóművész, Nagybecskerek: „A legrégibb az Avala mozi felvétele, ami itt van. Meg van egy Muzslyáról, a régi mozi, a Tesla azt nagyon régen kaptam egy bácsitól. Megvigyáztam, azt nagyon szeretem.” A kiállítást október közepéig lehet megtekinteni.
kiállítás
Nagybecskerek
mozi

Most

Népszerű

Fájjon-e a feje annak, akinek régi autója van?

A légszennyezés a mindennapok legégetőbb problémája lett. A címlapok, az újságok vezető cikkei mind erről szólnak a szerb sajtóban is. Nap mint nap újabbnál újabb intézkedéseket fogalmaznak meg.

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán, az Egészségügyi Középiskolánál a Belgrádi úton, ma kora délután. Egy személy könnyebb sérüléseket szenvedett, írja a subotica.com hírportál.