Ugrás a tartalomra

Nagykorúvá vált az Őseink Zenéje

2020.02.02
14:53
2020.02.02
18:33
Forrás
Pannon RTV
A népzenei rendezvényt tegnap 18. alkalommal tartották meg Szenttamáson.

A rendezvény a szenttamási Arany János Magyar Művelődési Egyesület szervezésében valósulhatott meg, a helyi önkormányzat, a Magyar Nemzeti Tanács és a magyar kormány támogatásával.

Kirakodóvásár, népzene, mesemondás. Idén is színes program várta az Őseink Zenéje közönséget.

Teleki Árpád, Temerin: „Három éve voltam először, és azóta szívesen eljárok minden évben. Szerintem nagyon jó hagyomány, és hogy 18 éve működik, ez nagyon pozitív dolog.”

Szabó Jolán, Szenttamás: „Most vagyok másodszor az Őseink Zenéjén. Nekem nagyon tetszett, igazán. Fenomenális volt.”

A rendezvényen fellépett a helyi Bodorka leánykórus és Bard Néptáncegyüttes, valamint két magyarországi zenekar, a Tindia és a Rozsdamaró.

Csonka Ferenc, prímás, Rozsdamaró zenekar: „Küldetésünknek tekintjük, hogy a hagyományokat átörökítsük, átadjuk az utókornak. A zenekarban többen is foglalkoznak népzenei oktatással. A zenekar rendelkezik a népzene főmestere címmel, ami egy állami kitüntetés.”

Az est egyik különlegessége Toldi István kupuszinai mesemondó fellépése volt: „Attól függ, hogy milyen korosztály van itt, olyanokat próbálok nekik mesélni. Ha nincs kérés. De ma is úgy kezdték, hogy sárkányos lehet? Hát akkor úgy kezdtük, hogy egy sárkányost meséltem nekik.”

Az első Őseink Zenéjét 2002-ben szervezték meg. Akkor még a helyi iskola adott neki otthont, később azonban a rendezvényt átköltöztették a szenttamási Városi Sportcsarnokba.

Robotka Angéla, elnök, Arany János MME, Szenttamás: „A célja, hogy a mai fiataloknak is továbbadjuk az őseink zenéjét. Megismerjék, hogy milyen muzsika volt valamikor, és ezt úgy látszik nagyon élvezik, mivel minden évben szép számban jönnek.”

Az est folyamán köszönőleveleket adtak át a rendezvény támogatóinak, köztük a Pannon RTV-nek is. A program táncházzal zárult.

Őseink Zenéje
Szenttamás
Csonka Ferenc

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.