Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Nagyon fontos a hagyományok megőrzése

2018-10-26
10:21
2018-10-26
16:59
Forrás
Pannon RTV
A magyar kultúra megtartásának fontosságáról tartottak kerekasztal-beszélgetést csütörtök este Palicson a Magyar Összefogás szervezésében.

A rendezvényen elhangzott, a szórványmagyar közösségek esetében kiemelt szerepet kell fordítani a nyelv megőrzésére.

A hagyomány nem retró, hanem jog. Ez volt a címe annak a szakmai fórumnak, amelyet Palicson tartottak a Helyi Közösség épületében.

Az est folyamán Szőke Anna néprajzkutató a Versec-környéki szórvány területén végzett kutatásait és tapasztalatait ismertette. Rossz tendenciára utal az a tény, hogy egyes területeken a magyar mint anyanyelv visszaszorulóban van. Fontos feladat volna a magyar nyelvű oktatás fenntartása minden körülmények között, emellett a család szerepe mindebben a legnagyobb - szögezte le.

Szőke Anna, néprajzkutató: „A hagyományokat viszont a belenevelődés tenné széppé, ha a családokban odahaza valamennyire ápolnánk ünnepeinket, családi-, névadási ünnepeket, és sorolhatnám tovább a nagyon sok csodálatos példát, amiket ápolni kellene.”

Az esten részt vettek a Magyar Összefogás jelöltjei is. Paskó Csaba a hagyományok megtartása mellett fontosnak tartja, hogy a keresztény értékek is megmaradjanak a közösségben.

Paskó Csaba, jelölt, Magyar Összefogás: „Szent Ágostonnak van egy mondata: tartsd meg a rendet és a rend megtart téged. Nyugodtan mondhatnánk: az erőteljesen globalizált és szekularizált világunkban, hogy tartsd meg hagyományokat és a hagyományok segítenek téged megtartani.”

Az előadásokat követően szakmai kerekasztal-beszélgetésen vehettek részt a jelenlevők.

Palics
Nemzeti tanácsi választások 2018
Paskó Csaba
Szőke Anna
Magyar Összefogás

Most

10:53, Frissítve: 11:12

Megérkezett az ősz térségünkbe

Csütörtökön hűvös reggelre ébredhetünk, csapadékra azonban nem kell számítani. A legalacsonyabb nappali hőmérséklet 5 és 7 fok között alakul, a legmagasabb 20 fok körül várható.
08:54, Frissítve: 10:30

Hurrikán érkezik a Bermuda-szigetekhez

Helyi idő szerint ma este érintheti a térséget. Az amerikai hurrikánkutató központ közleménye szerint a 3-as fokozatú hurrikán széllökéseinek sebessége eléri az óránkénti 185 kilométeres sebességet.

Népszerű

Párját ritkító menyegző volt Palicson

Vidékünkön ma már ritkaságszámba megy az ősi zsidó hagyomány szerinti esküvő. Ezért is volt látványos és párját ritkító a pénteken Palicson megtartott menyegző.

Halálos baleset Ásotthalomnál

Halálos autóbaleset történt Ásotthalom közelében ma hajnalban, az 55-ös főúton - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.