Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Nagyon fontos a hagyományok megőrzése

2018-10-26
10:21
2018-10-26
16:59
Forrás
Pannon RTV
A magyar kultúra megtartásának fontosságáról tartottak kerekasztal-beszélgetést csütörtök este Palicson a Magyar Összefogás szervezésében.

A rendezvényen elhangzott, a szórványmagyar közösségek esetében kiemelt szerepet kell fordítani a nyelv megőrzésére.

A hagyomány nem retró, hanem jog. Ez volt a címe annak a szakmai fórumnak, amelyet Palicson tartottak a Helyi Közösség épületében.

Az est folyamán Szőke Anna néprajzkutató a Versec-környéki szórvány területén végzett kutatásait és tapasztalatait ismertette. Rossz tendenciára utal az a tény, hogy egyes területeken a magyar mint anyanyelv visszaszorulóban van. Fontos feladat volna a magyar nyelvű oktatás fenntartása minden körülmények között, emellett a család szerepe mindebben a legnagyobb - szögezte le.

Szőke Anna, néprajzkutató: „A hagyományokat viszont a belenevelődés tenné széppé, ha a családokban odahaza valamennyire ápolnánk ünnepeinket, családi-, névadási ünnepeket, és sorolhatnám tovább a nagyon sok csodálatos példát, amiket ápolni kellene.”

Az esten részt vettek a Magyar Összefogás jelöltjei is. Paskó Csaba a hagyományok megtartása mellett fontosnak tartja, hogy a keresztény értékek is megmaradjanak a közösségben.

Paskó Csaba, jelölt, Magyar Összefogás: „Szent Ágostonnak van egy mondata: tartsd meg a rendet és a rend megtart téged. Nyugodtan mondhatnánk: az erőteljesen globalizált és szekularizált világunkban, hogy tartsd meg hagyományokat és a hagyományok segítenek téged megtartani.”

Az előadásokat követően szakmai kerekasztal-beszélgetésen vehettek részt a jelenlevők.

Palics
Paskó Csaba
Szőke Anna
Magyar Összefogás

Most

22:19

Ingatlanpiaci körkép

Nagyobb a kereslet, mint a kínálat az újvidéki ingatlanpiacon. A tartományi székváros a lakások vásárlása és eladása terén vezető szerepet tölt be Szerbiában.
21:59

Éljünk nyelvi jogainkkal!

A Szerb Köztársaság Alkotmánya és Vajdaság statútuma is biztosítják a jogot a nemzeti kisebbségek tagjainak a saját nyelv és írásmód használatához.

Népszerű

Ausztriában szakad a hó

A meteorológiai Intézet Tirol, Vorarlberg, Salzburg és Nyugat-Steiermark tartományokra kiadta a téli figyelmeztető jelzést.

Lezuhant egy Mig-21-es

Lezuhant ma reggel egy MiG-21-es típusú vadászgép Mali Zvornik közelében. Mindkét pilóta, Dejan Krsnik és Zvonko Vasiljević meghalt.

Indián tábor Csantavéren

Egy idős, csantavéri házaspár alakította ki az indián tábort, benne minden indián kultúrára jellemző kellékkel.