Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Nagyon fontos a hagyományok megőrzése

2018-10-26
10:21
2018-10-26
16:59
Forrás
Pannon RTV
A magyar kultúra megtartásának fontosságáról tartottak kerekasztal-beszélgetést csütörtök este Palicson a Magyar Összefogás szervezésében.

A rendezvényen elhangzott, a szórványmagyar közösségek esetében kiemelt szerepet kell fordítani a nyelv megőrzésére.

A hagyomány nem retró, hanem jog. Ez volt a címe annak a szakmai fórumnak, amelyet Palicson tartottak a Helyi Közösség épületében.

Az est folyamán Szőke Anna néprajzkutató a Versec-környéki szórvány területén végzett kutatásait és tapasztalatait ismertette. Rossz tendenciára utal az a tény, hogy egyes területeken a magyar mint anyanyelv visszaszorulóban van. Fontos feladat volna a magyar nyelvű oktatás fenntartása minden körülmények között, emellett a család szerepe mindebben a legnagyobb - szögezte le.

Szőke Anna, néprajzkutató: „A hagyományokat viszont a belenevelődés tenné széppé, ha a családokban odahaza valamennyire ápolnánk ünnepeinket, családi-, névadási ünnepeket, és sorolhatnám tovább a nagyon sok csodálatos példát, amiket ápolni kellene.”

Az esten részt vettek a Magyar Összefogás jelöltjei is. Paskó Csaba a hagyományok megtartása mellett fontosnak tartja, hogy a keresztény értékek is megmaradjanak a közösségben.

Paskó Csaba, jelölt, Magyar Összefogás: „Szent Ágostonnak van egy mondata: tartsd meg a rendet és a rend megtart téged. Nyugodtan mondhatnánk: az erőteljesen globalizált és szekularizált világunkban, hogy tartsd meg hagyományokat és a hagyományok segítenek téged megtartani.”

Az előadásokat követően szakmai kerekasztal-beszélgetésen vehettek részt a jelenlevők.

Palics
Nemzeti tanácsi választások 2018
Paskó Csaba
Szőke Anna
Magyar Összefogás

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán, az Egészségügyi Középiskolánál a Belgrádi úton, ma kora délután. Egy személy könnyebb sérüléseket szenvedett, írja a subotica.com hírportál.