Ugrás a tartalomra

Nagyon fontos a hagyományok megőrzése

2018.10.26
10:21
2018.10.26
16:59
Forrás
Pannon RTV
A magyar kultúra megtartásának fontosságáról tartottak kerekasztal-beszélgetést csütörtök este Palicson a Magyar Összefogás szervezésében.

A rendezvényen elhangzott, a szórványmagyar közösségek esetében kiemelt szerepet kell fordítani a nyelv megőrzésére.

A hagyomány nem retró, hanem jog. Ez volt a címe annak a szakmai fórumnak, amelyet Palicson tartottak a Helyi Közösség épületében.

Az est folyamán Szőke Anna néprajzkutató a Versec-környéki szórvány területén végzett kutatásait és tapasztalatait ismertette. Rossz tendenciára utal az a tény, hogy egyes területeken a magyar mint anyanyelv visszaszorulóban van. Fontos feladat volna a magyar nyelvű oktatás fenntartása minden körülmények között, emellett a család szerepe mindebben a legnagyobb - szögezte le.

Szőke Anna, néprajzkutató: „A hagyományokat viszont a belenevelődés tenné széppé, ha a családokban odahaza valamennyire ápolnánk ünnepeinket, családi-, névadási ünnepeket, és sorolhatnám tovább a nagyon sok csodálatos példát, amiket ápolni kellene.”

Az esten részt vettek a Magyar Összefogás jelöltjei is. Paskó Csaba a hagyományok megtartása mellett fontosnak tartja, hogy a keresztény értékek is megmaradjanak a közösségben.

Paskó Csaba, jelölt, Magyar Összefogás: „Szent Ágostonnak van egy mondata: tartsd meg a rendet és a rend megtart téged. Nyugodtan mondhatnánk: az erőteljesen globalizált és szekularizált világunkban, hogy tartsd meg hagyományokat és a hagyományok segítenek téged megtartani.”

Az előadásokat követően szakmai kerekasztal-beszélgetésen vehettek részt a jelenlevők.

Paskó Csaba
Szőke Anna
Magyar Összefogás

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.