Ugrás a tartalomra

Nagyszabású népművészeti fesztivált tartottak Topolyán

2022.06.18
07:55
2022.06.18
16:20
Forrás
Pannon RTV
Nagy érdeklődés övezte az idei Közép-Bácskai Népművészeti Fesztivált Topolyán.

Az esemény második napján, pénteken nagyszabású programsorozattal készültek a szervezők. Viselet- és kézimunka-kiállítást, valamint irodalmi-zenés műsort is láthattak az érdeklődők, a gyerekek pedig táncfoglalkozáson vehettek részt. A késő délutáni órákban hangulatos szabadtéri koncerttel szórakoztatták a közönséget.

A délelőtti órákban a Juhász zenekar kíséretével különböző gyerekprogramok zajlottak, csaknem 200 gyerek részvételével. A nap második felében a helyi Tulipán kézimunka csoport, valamint Szabó Gizella kézműves munkáit mutatták be.

Szabó Gizella, tag, Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ, Topolya: „Van vagdalásos, így hívják, vannak szabad rajzok, vannak gyöngyből készült kosarak és virágok, amiket az unokáimnak csináltam 18. szülinapjukra. Sokféle népi hímzés van.”

A rendezvényen egy irodalmi- és zenés előadás keretében a topolyai citeraegyüttes, népi énekesek és az Aurora Beszédművészeti Műhely tagjai is bemutatták tehetségüket.

Szabó Rebeka, tag, Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ, Topolya: „Jó megmutatni a magyarságunkat és azt, hogy milyen táncokat tanulunk, és ezt bemutatni a közönségnek, valamint a holnapi nap folyamán tánccal is fellépünk és jönnek együttesek Magyarországról, és velük is megismerkedhetünk.”

Idén 11. alkalommal rendezték meg a nagyszabású népművészeti fesztivált, amely a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ szervezésében zajlott.

Sörfőző Szügyi Judit, a központ tagja: „Számomra ez azért különleges, hiszen egész évben dolgozunk és ilyenkor van lehetőségünk megmutatni, hogy mit is csináltunk az évben. Főleg a gyerekcsoportoknál jelentős ez, hiszen nekik talán kicsivel kevesebb lehetőségük van bemutatkozásra és ilyenkor nagyon fontos, hogy ők is színpadon lehessenek, hogy a szülők is lássák, hogy mennyi mindent tanultak, mennyit ügyesedtek az elmúlt év folyamán.”

Az eseményt a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ szervezte.

Kisimre Szerda Anna, elnök, Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ, Topolya: „Az a célunk ezzel a népművészeti fesztivállal, hogy a népművészet minden ága bemutatásra kerüljön így egy hétvége alatt, a tánc is, a kézműveskedés, a tárgyalkotási népművészet is, valamint a szellemi is. A tánc, a zene, az ének mind-mind külön helyet kap.”

A pénteki program Csonka Ferenc és zenekara, valamint a budapesti Eszterlánc együttes koncertjével zárult.

Topolya
Közép-bácskai Népművészeti Fesztivál
Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.