Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Nagyszabású népművészeti fesztivált tartottak Topolyán

2022.06.18
07:55
2022.06.18
16:20
Forrás
Pannon RTV
Nagy érdeklődés övezte az idei Közép-Bácskai Népművészeti Fesztivált Topolyán.

Az esemény második napján, pénteken nagyszabású programsorozattal készültek a szervezők. Viselet- és kézimunka-kiállítást, valamint irodalmi-zenés műsort is láthattak az érdeklődők, a gyerekek pedig táncfoglalkozáson vehettek részt. A késő délutáni órákban hangulatos szabadtéri koncerttel szórakoztatták a közönséget.

Pannon RTV/Csipak Edvin

A délelőtti órákban a Juhász zenekar kíséretével különböző gyerekprogramok zajlottak, csaknem 200 gyerek részvételével. A nap második felében a helyi Tulipán kézimunka csoport, valamint Szabó Gizella kézműves munkáit mutatták be.

Szabó Gizella, tag, Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ, Topolya: „Van vagdalásos, így hívják, vannak szabad rajzok, vannak gyöngyből készült kosarak és virágok, amiket az unokáimnak csináltam 18. szülinapjukra. Sokféle népi hímzés van.”

Pannon RTV/Csipak Edvin

A rendezvényen egy irodalmi- és zenés előadás keretében a topolyai citeraegyüttes, népi énekesek és az Aurora Beszédművészeti Műhely tagjai is bemutatták tehetségüket.

Szabó Rebeka, tag, Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ, Topolya: „Jó megmutatni a magyarságunkat és azt, hogy milyen táncokat tanulunk, és ezt bemutatni a közönségnek, valamint a holnapi nap folyamán tánccal is fellépünk és jönnek együttesek Magyarországról, és velük is megismerkedhetünk.”

Pannon RTV/Csipak Edvin

Idén 11. alkalommal rendezték meg a nagyszabású népművészeti fesztivált, amely a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ szervezésében zajlott.

Sörfőző Szügyi Judit, a központ tagja: „Számomra ez azért különleges, hiszen egész évben dolgozunk és ilyenkor van lehetőségünk megmutatni, hogy mit is csináltunk az évben. Főleg a gyerekcsoportoknál jelentős ez, hiszen nekik talán kicsivel kevesebb lehetőségük van bemutatkozásra és ilyenkor nagyon fontos, hogy ők is színpadon lehessenek, hogy a szülők is lássák, hogy mennyi mindent tanultak, mennyit ügyesedtek az elmúlt év folyamán.”

Az eseményt a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ szervezte.

Kisimre Szerda Anna, elnök, Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ, Topolya: „Az a célunk ezzel a népművészeti fesztivállal, hogy a népművészet minden ága bemutatásra kerüljön így egy hétvége alatt, a tánc is, a kézműveskedés, a tárgyalkotási népművészet is, valamint a szellemi is. A tánc, a zene, az ének mind-mind külön helyet kap.”

A pénteki program Csonka Ferenc és zenekara, valamint a budapesti Eszterlánc együttes koncertjével zárult.

Topolya
Közép-bácskai Népművészeti Fesztivál
Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ

Most

21:21

Vučić: Több az újszülött, mint tavaly

521-gyel több gyermek született idén, az év első 6 hónapjában Szerbiában, mint tavaly ugyanebben az időszakban - jelentette ki Aleksandar Vučić az Instagram-profilján feltöltött videóban brüsszeli hivatalos látogatása előtt.
18:36, Frissítve: 18:58

Megállapodás a napraforgó áráról

Megállapodás született a napraforgó áráról a tiltakozó gazdák és a szerb kormány között. A Szerbiai RTV szerint a napraforgó felvásárlási ára kilogrammonként 73 dinár lesz, a kifizetés határideje pedig október 15.
16:26, Frissítve: 17:37

Dániel történetén keresztül közelebb Istenhez

Új élmények, új barátok, játékok és egy kis tanulás - erről szól az idei református tábor Szabadkán. A gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg a bibliai eseményekkel és ily módon közelebb kerülhetnek Istenhez.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.