Ugrás a tartalomra

A nándorfehérvári diadalra emlékeznek Szegeden

2012.07.17
13:00
Karnyújtásnyi távolságból ismerhetik meg a reneszánsz kor embereinek táncait, zenéjét és hadi szokásait azok, akik szombaton ellátogatnak a szegedi Mátyás térre, a ferences kolostor szomszédságába, ahol immár hetedik alkalommal szervezik meg a Nándorfehérvári Emléknapokat
Karnyújtásnyi távolságból ismerhetik meg a reneszánsz kor embereinek táncait, zenéjét és hadi szokásait azok, akik szombaton ellátogatnak a szegedi Mátyás térre, a ferences kolostor szomszédságába, ahol immár hetedik alkalommal szervezik meg a Nándorfehérvári Emléknapokat. A szervezők azzal a szándékkal hívták életre a Hunyadi János török fölött aratott győzelmére emlékező rendezvényt, hogy a sajnos nagyszámú nemzeti gyásznapjaink mellett a világraszóló győzelmeink előtt is méltóképpen tisztelegjenek – mondta a programokról tartott keddi sajtótájékoztatón Balogh Dóra, a szegedi Ferences Rendház Alsóvárosi Kultúrházának munkatársa, az emléknapok főszervezője. 1456 nyarán a Kapisztrán Szent János vezetésével dél felé vonuló keresztesek megálltak a szegedi ferences rendház mellett, a mai Mátyás téren, így az Emléknapoknak helyszíne révén közvetlen kapcsolata is van a történelmi eseménnyel. Szombaton délelőtt az ünneplők Szeged belvárosában, a Klauzál téren gyülekeznek, majd dobosoktól, zászlóforgatóktól és gólyalábasaktól kísérve az alsóvárosi ferences templomhoz és kolostorhoz vonulnak. A téren – a szervezők reményei szerint a két-, háromezer látogatót – reneszánsz családi napja várja. Megemlékeznek a déli harangszóról, lesz XV. századi haditorna-bemutató, történelmi táncegyüttesek fellépése, emellett mesejáték, régizenei koncert, kézműves-foglalkozás, zsonglőrjátszóház várja a kicsiket és nagyokat. A családi programok sorát este a sötétedés után tűzijáték helyett a Flame Flowers tűzzsonglőr csapat műsora zárja. A Hunyadi János által vezetett keresztény magyar seregek 1456. július 22-én mértek megsemmisítő vereséget II. Mehmed török szultán hadaira. A déli harangszó a keresztény világban azóta is a nándorfehérvári diadalra emlékeztet. A napot tavaly az Országgyűlés a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította.
Szeged
emléknap
nándorfehérvári diadal

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.