Ugrás a tartalomra

Német kulturális szokásokat mutattak be

2018.10.17
22:06
2018.10.18
21:10
Forrás
Pannon RTV
Helyi és magyarországi előadók részvételével tartotta meg kulturális programját a Német Nemzeti Tanács Szabadkán.

Az előadások többsége német nyelven hangzott el, amely a németországi és a Duna-menti svábok szokásait, hagyományait ismertette az egybegyűlteknek.

Német kulturális szokások bemutatója. Ezt a címet viselte ez a rendezvény, amelyet a Német Nemzeti Tanács, illetve a Deutsche Stiftung Alapítvány közös szervezésében tartottak meg a szabadkai Újvárosháza épületében

A Regenbogen Kórus előadásával vette kezdetét az estig tartó előadássorozat, amelyen az előadókon kívül részt vett több helyi és tartományi tisztségviselő, illetve a Szabadkai Magyar Főkonzulátus is képviseltette magát. Szabadkán, de az egész Vajdaságban is jelentős szerepe volt a sváb ajkú kisebbségnek a történelem folyamán. Mára azonban visszaszorult a svábok anyanyelvi használata.

Dr. Bogner István, nyugalmazott egyetemi tanár: „Az a kultúra, amelyet hoztak magukkal, az újra kezdett éledni a harmadik generáció után, és újra kezdődtek a kapcsolatok az anyaországgal, de sajnos megszakadt, és most az utóbbi 10 évben újra kezd éledezni. Most az a gond, hogy az eredeti nyelvjárást, amit magukkal hoztak, már nagyon kevesen beszélik. Sajnos kevesen beszélik a jelenlegi német irodalmi nyelvet is - vagy akár mondhatnám: köznyelvet. Itt még nagyon sok tennivaló van ezen a téren.”

Göncző Mandler László, a Német Nemzeti Tanács elnöke elmondta, ezeknek a rendezvényeknek a célja nemcsak a kulturális örökségek továbbadása, hanem egyben fontos közösség építő és megtartó erővel bír: „Ennek az a jelentősége, hogy bemutassuk, a mi kultúránkat, hogy ne azt tudják meg rólunk, hogy mi valamikor itt léteztünk, hiszen már sajnos fogyunk mi is. Ne temetőkön, templomokon, hanem azokon túl mutassuk be az itteni generációnak, a fiatal generációnak, akik esetleg ide is települtek más részekről, hogy ők is megismerjék, hogy itt éltek németek, és azoknak széles palettája van a kultúrában.”

A Német Nemzeti Tanács elnöke hozzátette: folytatják a munkálatokat annak érdekében, hogy az itt született sváb nemzetiségű fiataloknak munkahelyeket és kiszámítható jövőt biztosítsanak.

Szabadka
Német Nemzeti Tanács
Göncző Mandler László

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.
16:14, Frissítve: 16:22

Kortárs kiállítás a Kortárs Galériában

Kortárs képzőművészek által adományozott alkotásokból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában Szabadkán. Goran Despotovskival, Mihailo Vasiljevićel és a videólinken csatlakozó Részegh Botonddal Nela Tonković beszélgetett.
15:56

Adománydobozt, mobiltelefont is loptak

A szabadkai rendőrkapitányság munkatársai a zombori rendőrséggel együttműködve letartóztatták a 2001-es születésű szabadkai V.P.-t és az 1995-ben született Apatin környéki N.M.-et, minősített lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.